Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014

Ένα ξεχωριστό μελισσοκομείο.

Το πιο παράξενο, ίσως, μελισσοκομείο  βρίσκεται στο Εθνικό πάρκο Shennongjia της επαρχίας Hubei, στην κεντρική Κίνα. Η γεωγραφική  θέση του πάρκου  είναι στις 113 ° 3 '-110 ° 34' Ανατολικό  Μήκος  και 31 ° 22 '-31 ° 37' Βόρειο Πλάτος .
 Το Εθνικό πάρκο Shennongjia  είναι ένας χώρος συνάντησης της πανίδας και της χλωρίδας της Κεντρικής,  της  Βόρειας, της Νοτιοδυτικής και της βορειοδυτικής Κίνας.
 
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στο πάρκο υπάρχουν περίπου 1.131 είδη φυτών,  54 είδη ζώων, 190 πουλιών, 12 είδη ερπετών και 8 αμφιβίων . Η περιοχή είναι γνωστή για τα σπάνια ζώα που φιλοξενεί,  όπως ο χρυσοπίθηκος, η τίγρης της Νότιας Κίνας, ο χρυσαετός και η γιγαντιαία σαλαμάνδρα.
 Τα πιο περίεργα είδη στο Shennongjia είναι σίγουρα τα "λευκά ζώα." Το πρώτο αλμπίνο ζώο που εντοπίστηκε στο Shennongjia ήταν ένα λευκό αρκουδάκι, το οποίο μοιάζει με ένα γιγαντιαίο panda με λευκό δέρμα. Λευκός πίθηκος,  λευκό ζαρκάδι, λευκό ελάφι,  λευκός σκίουρος, λευκό φίδι,,  λευκά κοράκια,  ακόμα και λευκοί  φρύνοι έχουν σταδιακά «ανακαλυφθεί»  από τους επιστήμονες.
 Η πρώτη κορυφή της Κεντρικής Κίνας , που είναι  γνωστή ως Shennong Crest, βρίσκεται στο μεσαίο τμήμα του πάρκου με  3105 μ. ύψος. Ακόμη 31 κορυφές υπάρχουν εκεί, με υψόμετρο  πάνω από 2.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.  Το χαμηλότερο υψόμετρο του πάρκου είναι τα 480 μέτρα.  Ένα μοναδικό πάρκο με καταπράσινα δάση που καλύπτουν το 85% της περιοχής, απότομες κορυφές,  με βαθιές κοιλάδες και ποτάμια.
 
Η επαρχίας Hubei της Κίνα
Εθνικό πάρκο Shennongjia στη Hubei Σε αυτό το  ελκυστικό τοπίο με τα ψηλά βουνά και  τα απέραντα δάση, βρίσκεται αυτό το παράξενο μελισσοκομείο, στην πύλη ενός βουνού, πάνω σε ένα βράχο, 1200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Περισσότερες από 700 κυψέλες κρέμονται στην πλαγιά του γκρεμού. Οι μέλισσες στο Shennongjia,  θεωρούνται ζωτικής σημασίας για το οικοσύστημα της κεντρικής Κίνας.  Οι κυψέλες είναι σε προστατευόμενη περιοχή και είναι κρεμασμένες από την πλευρά του γκρεμού για να μιμηθούν τις  φυσικές  «φωλιές» των μελισσών με την  ελπίδα να προσελκύσουν άγριες μέλισσες.

 


 
 
 
 
 
Στην apimondia 2013 στο Κίεβο της Ουκρανίας έγινε μία παρουσίαση για τη  μελισσοκομία και την κυψέλη στο  Shennongjia . Μερικά στοιχεία από την παρουσίαση αυτή είναι τα εξής:
 Η Shennongjia  έχει τις περισσότερες αποικίες του είδους Apis cerana, συνολικά 18.000 αποικίες. 
Οι μέλισσες ζουν σε υψόμετρο από 600 μέτρα, έως στις υψηλές ορεινές περιοχές με υψόμετρο 2000 μέτρα.
Αυτή η περιοχή προστατεύεται από την κυβέρνηση ως το εθνικό πάρκο του είδους Apis Cerana.
542 είδη νεκταροφόρων φυτών αναπτύσσονται στην περιοχή αυτή.
Οι μέλισσες μπορούν να συλλέγουν το νέκταρ όλο το χρόνο.
Οι μέλισσσες Apis Cerana  Cerana  αρχικά ζούσαν σε τρύπες δέντρων και στα κενά των βράχων. Οι τεχνητές  κυψέλες του πάρκου είναι φτιαγμένες από κορμούς δένδρων (ξύλο ή μπαμπού), ώστε να μιμούνται το φυσικό «σπίτι» τους.
Ο χώρος αποθήκευσης του μελιού στις τοπικές  κυψέλες είναι περίπου 15-20cm, κοντά στην κορυφή. Ακολουθεί η περιοχή της γύρης και στο κάτω μέρος είναι η περιοχή του γόνου (αναπαραγωγής).
Σύμφωνα με το χαρακτήρα της Apis  Cerana  Cerana  , η περιοχή πτήσης είναι 0.8-1km. Η συλλογή του μελιού γίνεται  μόνο μία φορά το χρόνο,  κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. 3-10kg μέλι είναι δυνατό να συλλέγεται κάθε χρόνο.
Μετά τη συλλογή του μελιού, οι μέλισσες  χρειάζονται  7-10 μέρες  για την αποκατάσταση της περιοχής της συλλογής. Μετά από αυτό το διάστημα  οι μελισσοκόμοι μπορούν να γυρίσουν  την κυψέλη ανάποδα, έτσι ώστε οι μέλισσες να θεωρήσουν  την κενή περιοχή ως περιοχή  αναπαραγωγής. Το επόμενο έτος, οι μέλισσες θα αλλάξουν  την αρχική περιοχή αναπαραγωγής για αποθήκευση μελιού.
Με τον τρόπο αυτό ανανεώνεται κάθε 2 χρόνια όλη η κηρήθρα της κυψέλης. 
 
 
 

  

Μπορείτε να  δείτε όλη την  παρουσίαση στη  παρακάτω διεύθυνση: 
http://www.apimondia.com/congresses/2013/Technology-Quality/Symposia/Research%20On%20The%20Traditional%20Breeding%20Technology%20Of%20Apis%20%E2%80%A6%20In%20Central%20China%20-%20Yan%20Zhili.pdf     
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου