Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Κλάδεμα αμπελιού


«Γενάρη μήνα κλάδευε, φεγγάρι μην κοιτάζεις». Η πατροπαράδοτη αυτή παροιμία μάς υπενθυμίζει ότι ήρθε ο καιρός για κλάδεμα. Βέβαια, οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν το παλιό ημερολόγιο, με το οποίο σήμερα έχουμε 13 μέρες διαφορά.  Έτσι σήμερα,  που είναι 20 Ιανουαρίου,  με το παλιό ημερολόγιο είναι  7 Ιανουαρίου.  Πάντως, ακόμη και έτσι, «είμαστε μέσα», έχουμε δηλαδή Γενάρη.

Το κλάδεμα είναι μια απαραίτητη εργασία που πρέπει να γίνει στο αμπέλι, γιατί χωρίς κλάδεμα το αμπέλι δεν καρποφορεί κάθε χρόνο και το σχήμα που παίρνει,  δεν βοηθάει καθόλου στην καλλιέργεια του.
Στο κλάδεμα, οι βασικές γνώσεις για το ίδιο το φυτό, είναι απαραίτητες. Στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να ξέρουμε ότι το αμπέλι:
  •   Ακροβλαστεί  και ακροκαρπεί. Δηλαδή, αν αφήσουμε μια κληματσίδα ακλάδευτη, θα βλαστήσει στα τελευταία μάτια και εκεί θα καρπίσει.

·         «Πετάει» τις ζωηρότερες κληματσίδες στο ψηλότερο σημείο της κληματσίδας
  

·         Ανάλογα με την ποικιλία του, δεν έχει τα ίδια γόνιμα μάτια.

o   Για παράδειγμα, Ξινόμαυρο στα 1-2 μάτια, Μοσχάτο Αμβούργου 1-2 μάτια (γόνιμος είναι και ο τυφλός της βάσης), Cabernet Sauvignon  για ξηροθερμικά κλίματα 3-4 μάτια, Sauvignon blanc 2-3 μάτια, Σουλτανίνα αμολυτές των 8-12 ματιών. 
 
Έτσι, κατά τη διάρκεια του κλαδέματος πρέπει να:

·         Επιλέγουμε να αφήσουμε τις κληματσίδες που έχουν μέτριο πάχος και είναι υγιείς, είναι «ψημένες» – ώριμες και έχουν το χρώμα της ποικιλίας, χωρίς στίγματα.
·         Ρυθμίζουμε το φορτίο του αμπελιού μας (παραγωγή). Το φορτίο καθορίζεται από τον αριθμό των ματιών που αφήνουμε ανά πρέμνο. Για τα επιτραπέζια σταφύλια αφήνουμε 20 - 30 ή και περισσότερα μάτια. Για τα κρασοστάφυλα αφήνουμε περίπου τα μισά 12 έως 15.
 
·         Φροντίζουμε ώστε η κλήση της τομής που κάνουμε πάνω από το τελευταίο μάτι, να γέρνει αντίθετα από τη θέση του ματιού.

 

 

λάθος


·         Απολυμαίνουμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε, όχι μόνο στην αρχή, αλλά και κατά την διάρκεια του κλαδέματος. Επίσης πρέπει να απολυμαίνονται και οι χονδρές τομές στο ξύλο.
 





·         Αφήνουμε τα «ύποπτα» για πιθανές ασθένειες κλήματα, που συναντάμε, για το τέλος.

·         Μαζεύουμε τις κληματίδες από το αμπέλι μας και τις απομακρύνουμε ή τις καίμε, γιατί αν μείνουν μέσα, πολλαπλασιάζουν τις εστίες μόλυνσης για πολλές ασθένειες. 

·         Ραντίζουμε μετά το κλάδεμα, με ένα χαλκούχο σκεύασμα π.χ Kocide 250 gr/100 L.

·         Τέλος, να μην ξεχνάμε να κρατήσουμε κληματσίδες, για να τις χρησιμοποιήσουμε για  εμβολιασμούς.