Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Άγιος Φιλάρετος-Ο προστάτης της Μελισσοκομίας

Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Φιλάρετου του Ελεήμονος την 1η Δεκεμβρίου  οι μελισσοκόμοι γιορτάζουν τον προστάτη Άγιό τους.
Η ζωή του:
Ο Άγιος Φιλάρετος γεννήθηκε το 702 μ.Χ. στην Άμνεια της Παφλαγονίας. Τους γονείς του έλεγαν Γεώργιο και Άννα. Η οικογένειά του ήταν αγροτική με πολλά κτήματα, ζώα και μελίσσια.
 Παντρεύτηκε τη Θεοσεβώ και απόκτησε τρία παιδιά, τον Ιωάννη, την Υπατία και την Ευανθία.
Από το πλούσιο εισόδημά του, μεγάλο μέρος μοίραζε σε ελεημοσύνες. Κάποτε κατάντησε πολύ φτωχός αλλά και τότε ακόμη έδειξε θαυμαστή καρτερία και συνέχισε τις αγαθοεργίες του. Ακόμη και όταν τελικά του έμειναν μόνο τα μελίσσια του, επειδή δεν μπορούσε να αφήσει κάποιον να πεινάει και μην έχοντας τι άλλο να του δώσει, τρυγούσε μία κυψέλη και έδινε το μέλι, με αποτέλεσμα να τα εξαλείψει.
Όμως, η τύχη τα έφερε, ώστε η εγγονή του Μαρία, κόρη της Υπατίας, να παντρευτεί τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Στ΄ και έτσι τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα έζησε κοντά στο παλάτι. Τιμήθηκε με το αξίωμα του Υπάτου, αλλά τον πλούτο που απόκτησε, τον διαμοίραζε ακόμη πιο άφθονα στους φτωχούς.
Σε ηλικία 90 ετών προείδε τον θάνατό του και κάλεσε τους συγγενείς του. Τους συμβούλεψε  να αγαθοεργούν, γιατί κάθε ευεργετημένος φτωχός αποτελεί αγγελιοφόρο της καλοσύνης τους. Στη συνέχεια προσευχήθηκε και ξεψύχησε την ώρα που το δωμάτιο γέμισε ευωδίες.

Το απολυτίκιο του Αγίου μπορείτε να ακούσετε στην παρακάτω διεύθυνση
Επίσης κυκλοφορεί και  βιβλίο που συνέγραψε ο αρχιμανδρίτης Κοτσώνης Ιωαννίκιος με τίτλο: Ο Προστάτης Άγιος των πτωχών και των μελισσών, Άγιος Φιλάρετος
Έκδοση του Ι.Γ.ΗΣ.ΑΓ.ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ ΚΟΥΦΑΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ