Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

39. Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι

Η κρυστάλλωση του μελιού είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Εμφανίζεται λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σακχάρων που περιέχει το μέλι.  Στην ουσία, κρυστάλλωση είναι ο σχηματισμός κρυστάλλων μονοένυδρης γλυκόζης.
Με τη κρυστάλλωση αλλάζει και το χρώμα
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την κρυστάλλωση είναι:
 
 
  1. Η Βοτανική προέλευση

Έλατο – Δεν κρυσταλλώνει

Πεύκο – Δύο χρόνια

Θυμάρι – 12 έως 18 μήνες

Ερείκη  – 2 έως 3 μήνες

Βαμβάκι – 1 έως 3 μήνες. Το ίδιο ισχύει για Ηλίανθο και Πορτοκαλιά.

Πολλές φορές τα μέλια δεν είναι αμιγή όσον αφορά τη βοτανική τους προέλευση. Για παράδειγμα, το φετινό φθινοπωρινό πεύκο που βγάλαμε, περιείχε και αρκουδόβατο.

 
  1. Η Συγκέντρωση της γλυκόζης

Η γλυκόζη μαζί με τη φρουκτόζη είναι τα κύρια σάκχαρα του μελιού.

Η αναλογία της γλυκόζης είναι από 28 έως 38% ανάλογα με τη βοτανική προέλευση.  Όση περισσότερο αναλογία γλυκόζης έχει ένα μέλι, τόσο γρηγορότερα κρυσταλλώνει.

 
  1. Οι Πυρήνες συμπύκνωσης

Όπως  π.χ. οι κόκκοι της γύρης .

Με υπέρ - φιλτράρισμα οι κόκκοι της γύρης απομακρύνονται. Παράλληλα όμως, απομακρύνονται και τα ευεργετικά συστατικά της γύρης.

 
  1. Η Θερμοκρασία διατήρησης 

Οι 14ο C  είναι η ιδανική θερμοκρασία έναρξης της κρυστάλλωσης. Όσο, απομακρυνόμαστε από τη θερμοκρασία αυτή, (σε υψηλότερες ή χαμηλότερες θερμοκρασίες), τόσο καθυστερεί η κρυστάλλωση. Ωστόσο, οι υψηλές  θερμοκρασίες αποθήκευσης υποβαθμίζουν το μέλι.

 
  1. Η Υγρασία
          Η περιεκτικότητα σε υγρασία είναι αντιστρόφως ανάλογη με το ρυθμό κρυστάλλωσης,             δηλαδή, όσο περισσότερο ποσοστό υγρασίας έχει το μέλι τόσο δυσκολότερα κρυσταλλώνει και το αντίστροφο. Μεγάλη όμως υγρασία στο μέλι το κάνει λεπτόρρευστο και αυξάνει τη πιθανότητα ξινίσματος 



αλλαγή χρώματος με τη κρυστάλωση

 
Χρήσιμες πληροφορίες:
Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν. Οποιαδήποτε επέμβαση κάνουμε σε αυτό,  υποβαθμίζουμε τα φυσικά συστατικά του, πολλά από τα οποία είναι ευεργετικά.
 
Μια πρακτική συμβουλή για όποιον δεν αρέσκεται αισθητικά στο κρυσταλλωμένο μέλι, αλλά θέλει να καταναλώνει μέλι που δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία, είναι να αγοράζει φρέσκο μέλι (από πρόσφατο τρύγο), από παραγωγό που γνωρίζει και εμπιστεύεται, σε συσκευασίες του ενός κιλού.  Να το τοποθετεί στον καταψύκτη και να βγάζει κάθε φορά το βάζο που πρόκειται να καταναλώσει. Με τον τρόπο αυτό θα καταναλώνει πάντα μέλι σε ρευστή μορφή και κυρίως χωρίς να έχει υποστεί καμία επεξεργασία.