Η οξύτητα είναι το βασικότερο
κριτήριο ποιοτικής αξιολόγησης του ελαιόλαδου και είναι αυτή που καθορίζει
επίσης και την εμπορική του αξία.
Στην ουσία, ο βαθμός οξύτητας
υποδηλώνει την περιεκτικότητα του ελαιόλαδου σε ελαϊκό οξύ.
Ο τρόπος συγκομιδής, αποθήκευσης
και έκθλιψης μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την τελική οξύτητα του
ελαιόλαδου.
Η οξύτητα εκφράζεται σε γραμμάρια
ελεύθερου ελαϊκού οξέος ανά 100 γρ. ελαιόλαδου και αποτελεί το βαθμό οξύτητάς
του.
Η οξυμέτρηση ελαιόλαδου είναι μια
απλή διαδικασία που απαιτεί λίγα χημικά αντιδραστήρια και κάποια απλά
εργαστηριακά όργανα.
- Εμπειρικό διάλυμα (14,2 gr ΝαΟΗ σε 1 λίτρο αποσταγμένου νερού)
- Δείκτη φαινολοφθαλεϊνης 1%
- Καθαρό οινόπνευμα 95%
Εργαστηριακά
Όργανα:
- Προχοϊδα
- Κωνική φιάλη
- Ογκομετρικός κύλινδρος 11 ml
![]() |
Οξύτητα 0,4 |
Διαδικασία:
- Ογκομετρώ 11 ml ελαιόλαδου και το ρίχνω στην κωνική φιάλη. Ξεπλένω τον ογκομετρικό σωλήνα 2 φορές με καθαρό οινόπνευμα (95%) και το ρίχνω και αυτό στην κωνική φιάλη.
- Ρίχνω επίσης μέσα στην κωνική φιάλη και 3-4 σταγόνες δείκτη φαινολοφθαλείνης (1%).
- Στην προχοϊδα βάζω το εμπειρικό διάλυμα. Ανοίγω την στρόφιγγα της προχοϊδας και αφήνω λίγο - λίγο το εμπειρικό διάλυμα να πέφτει στην κωνική φιάλη. Το περιεχόμενο αρχίζει και αλλάζει χρώμα. Ανακινώ διαρκώς έως ότου το κοκκινωπό χρώμα σταθεροποιηθεί.
- Τότε, σταματώ τη ροή του εμπειρικού διαλύματος και βλέπω πόσα ml καταναλώθηκαν. Όσα ml εμπειρικού διαλύματος καταναλώθηκαν, τόση είναι και η οξύτητα του ελαιόλαδου, (π.χ. 1 ml εμπειρικού διαλύματος ίσον 1 βαθμό οξύτητας ελαιόλαδου κ.ο.κ).
Σημείωση: Για να μπορεί ένα ελαιόλαδο να χαρακτηρισθεί ως Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο, η οξύτητά του δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή 0.8 (οξύτητα).