Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

14. Παντρεμένο Ελαιόλαδο


Καλοκαίρι. Μια εποχή που το ελαιόλαδο έχει την τιμητική του. Πλούσιες σαλάτες, κρέατα, λαχανικά και ψάρια στις σχάρες, μυρωδάτες τηγανιές, γρήγορες μακαρονάδες, … Είναι η εποχή που εμείς οι Έλληνες, τουλάχιστον, ερχόμαστε πιο κοντά, με καλή παρέα και νόστιμους μεζέδες.
 
 
 
 
 
 
Ένας εξαιρετικός τρόπος να κάνουμε τα εδέσματά μας νοστιμότερα αλλά και υγιεινότερα,  είναι να αρωματίσουμε το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούμε.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Είναι εύκολο, δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις, δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε με τις ώρες και όμως το αποτέλεσμα είναι ένα εκλεκτό συστατικό, το οποίο όχι μόνο θα προσθέσει γεύση και άρωμα στα πιάτα μας, αλλά θα παρέχει στον οργανισμό μας όλες εκείνες τις ευεργετικές ουσίες που προσφέρει η ελληνική γη με την πλούσια χλωρίδα της.

 
 
 
 
  
Με τι μπορούμε να αρωματίσουμε το ελαιόλαδο: 





 

  • Με αρωματικά φυτά. Φρέσκα ή αποξηραμένα, (δενδρολίβανο, βασιλικό μαϊντανό, άνηθο,  δυόσμο, μάραθο, ρίγανη, δάφνη, κ.α.)
  • Μπαχαρικά (πιπέρι, πάπρικα, κύμινο, μοσχοκάρυδο, σκόρδο, κάρυ, κάρδαμο, πιπερόριζα, κ.α.)
  • φλούδες εσπεριδοειδών (λεμόνι, πορτοκάλι)
  • Καυτερές πιπεριές, τσίλι, μπούκοβο

 
Για τα αρωματικά φυτά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αν χρησιμοποιηθούν φρέσκα, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουν υγρά και ότι πρέπει να αφαιρεθούν από το ελαιόλαδο περίπου μετά από μία εβδομάδα, διαφορετικά ενδέχεται να σαπίσουν. Τα αποξηραμένα κλαδάκια είναι ανθεκτικότερα και επιπλέον προσθέτουν ομορφιά στο μπουκάλι του ελαιόλαδου, οπότε μπορούμε να τα αφήσουμε.






Τα μπαχαρικά πρέπει να τα προσθέτουμε σε κόκκους, ώστε να μπορούν επίσης να αφαιρεθούν. Οι φλούδες εσπεριδοειδών και οι καυτές πιπεριές, καλό είναι να χαράσσονται, ώστε να δώσουν το μέγιστο δυνατό άρωμα και φυσικά, τελικά να αφαιρεθούν.

 

 
 
 
 
 
 
Εννοείται πως, ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιθυμούμε, μπορούμε να αρωματίσουμε το ελαιόλαδό μας, είτε με ένα συστατικό, είτε με συνδυασμούς συστατικών.
 
 
 
 
 
 

Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε μικρές ποσότητες από διαφορετικά αρωματισμένα ελαιόλαδα, ώστε να απολαμβάνουμε ποικιλία και παραλλαγές στα πιάτα μας.

 
 
 
 
 
 
 
 
Για ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα βέβαια, απαιτείται η χρήση ενός καλού ελαιόλαδου.

 

Διαδικασία:

Σε ένα καθαρό, στεγνό, γυάλινο μπουκάλι, βάζουμε το ελαιόλαδο.

Τοποθετούμε μέσα στο ελαιόλαδο την αρωματική ουσία που επιθυμούμε.

Κλείνουμε και το αφήνουμε σε στεγνό και σκοτεινό μέρος, για περίπου μία εβδομάδα.

Βγάζουμε το αρωματικό συστατικό και χρησιμοποιούμε το αρωματισμένο λάδι.

 

 
 
Στην αρχή μπορούμε να ξεκινήσουμε με μικρές ποσότητες, ώστε να δοκιμάσουμε τις γεύσεις και να καταλήξουμε στις «συνταγές» που μας ικανοποιούν. Έτσι μια μικρή ποσότητα τού ενός φλιτζανιού ελαιόλαδου, αποτελεί έναν ανώδυνο πειραματισμό, αρκεί να το αποφασίσουμε.