Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

41. Ογκομέτρηση – Στανιάρισμα – Γέμισμα του κρασοβάρελου.

Ήρθε η ώρα να βάλουμε το φρέσκο κρασί στο καινούργιο δρύινο βαρέλι. Πριν το γέμισμα, πρέπει να βρούμε την χωρητικότητά του και να το στανιάρουμε.  
 
Υπολογισμός της χωρητικότητας του βαρελιού:  
  • Παίρνουμε έναν πήχη και τον βάζουμε από το άνοιγμα του πώματος λοξά – διαγώνια  μέχρι αυτός να ακουμπήσει στην απέναντι γωνία.
  • Σημειώνουμε με ένα μολύβι την απόσταση αυτή. Το ίδιο κάνουμε και από την άλλη μεριά. Αν το άνοιγμα του πώματος βρίσκεται στο κέντρο του βαρελιού, τότε και οι δύο μετρήσεις θα είναι ίδιες. Άν είναι διαφορετικές – οπότε και το πώμα δεν βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο-, ως αποτέλεσμα της μέτρησης θα πάρουμε το μέσο όρο τους. Για παράδειγμα, αν στη μία μέτρηση βρήκαμε 69 cm και στην άλλη 71, τότε ο μέσος όρος τους είναι 70 cm.
  • Ανατρέχουμε στον παρακάτω πίνακα και βρίσκουμε τον όγκο του βαρελιού μας. Αν π.χ. από το άνοιγμα του πώματος μέχρι την απέναντι γωνία έχουμε διάμετρο 50 cm, το βαρέλι έχει χωρητικότητα 75 λίτρα. Αν έχει διαγώνιο 70cm, έχουμε χωρητικότητα 205 λίτρα, κ.ο.κ.
  


 
Ο πίνακας εύρεσης της χωρητικότητας των βαρελιών του βαρελά κυρ' Κώστα.
 
 
Στανιάρισμα του βαρελιού:

  • Ξεπλένουμε το βαρέλι εξωτερικά και εσωτερικά.
  • Το γεμίζουμε με νερό μέχρι πάνω.
  • Βρέχουμε το βαρέλι σε όλες τις επιφάνειες, ώστε να ποτίσει το ξύλο. Ενδεχομένως να υπάρχουν διαρροές από διάφορα σημεία. Άλλωστε, αυτός είναι ο λόγος που γεμίζουμε το βαρέλι και το διατηρούμε γεμάτο ώσπου να σταματήσει οποιαδήποτε διαρροή. Αφού σταματήσουν οι διαρροές, καλό είναι να το αφήσουμε γεμάτο για ακόμη μία ημέρα, ώστε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι είναι πλέον στεγανό.
  • Αδειάζουμε το νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει με το άνοιγμα του πώματος προς τα κάτω.


 
Γέμισμα του βαρελιού:
 
  • Γεμίζουμε το βαρέλι με το κρασί μας. Προσοχή, δεν πρέπει να αφήσουμε καθόλου κενό χώρο. 
  • Το σφραγίζουμε με το πώμα. Είναι σημαντικό, σε τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχουμε τη στάθμη του κρασιού, η οποία στην αρχή τουλάχιστον θα πέφτει καθώς το ξύλο θα απορροφά μικροποσότητες και να συμπληρώνουμε τόσο, ώστε το βαρέλι μας να είναι πάντα γεμάτο.



Αποτέλεσμα κακού στανιαρίσματος