Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

3. Τα μυστικά για να κάνετε "σωστό" τσίπουρο.

Σε Αγιορείτικο κελλί 1992
     Με το τσίπουρο ασχολούμαι αρκετά χρόνια. Έχω δει και ακούσει πολλά από ειδικούς και μη. Θα σας πω τα "μυστικά" με λίγα και απλά λόγια.
  1. 1. Σχολαστική καθαριότητα σε όλα τα στάδια της παρασκευής, από την αρχή μέχρι το τέλος (τελάρα για τα σταφύλια, παραβούτα, μηχανήματα, άμβυκας, αποθήκευση).
  2. 2. Ποιοτική πρώτη ύλη, (μόνο σταφύλια που θα μπορούσαν να καταναλωθούν, όχι σάπια κλπ).
  3. 3. Αφαίρεση των βοστρύχων, (τσαμπιά), μετά το "πάτημα" και των κουκουτσιών και φλουδων μετά τη βράση, έτσι ώστε στο καζάνι να βάλουμε καθαρό "κρασί".
  4. 4. Διπλή απόσταξη πάντα. Παίρνουμε δε, μόνο τη "καρδιά" των αποστάξεων, όπως γίνεται και στην απόσταξη των άλλων ποτών (ουίσκι, τζιν, βότκα κλπ). Πιο συγκεκριμένα: Στη πρώτη απόσταξη αφαιρούμε από την αρχή 0,5% που είναι η "κεφαλή" και στο τέλος το "κόβουμε", δηλαδή, σταματάμε την απόσταξη στα 18 γράδα. Στη δεύτερη απόσταξη, αφαιρούμε 2% από την αρχή, και σταματάμε την απόσταξη στα 19 γράδα. Οι "κεφαλές" μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εντριβές ή για το καθάρισμα των τζαμιών. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναμιχθούν με το τσίπουρο. Να σημειώσω εδώ πως η θερμοκρασία κατά τις αποστάξεις δεν πρέπει να ξεπερνά τους 90 βαθμούς κελσίου.
  5. Παλιός άμβυκας αγιορείτικου κελλιού 
    5. Συνταγή στη δεύτερη απόσταξη, όχι νωρίτερα. Δεν θα επεκταθώ στο θέμα αυτό, αφού είναι καθαρά θέμα γούστου. "Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα". Στο σημείο αυτό μόνο μία παρατήρηση, για όποιον αρέσκεται στο γλυκάνισο: μη βάζετε περισσότερο από 5%.
6. Ρύθμιση αλκοολικού βαθμού, γίνεται την επόμενη ημέρα. Κατεβάζουμε δηλαδή τους αλκοολικούς βαθμούς εκεί που θέλουμε 20 ή 22 γράδα με τη προσθήκη νερού, προσοχή  όχι νερό βρύσης, επειδή περιέχει χλώριο.
Τέλος να πούμε ότι το τσίπουρο είναι ένα προϊόν που δεν επιδέχεται παλαίωση και πρέπει να φυλάσσεται πάντα σε γυάλινη συσκευασία σε δροσερό και σκοτεινό περιβάλλον.
       








                                  Καλή επιτυχία και καλά γλέντια.