Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Απολέπιση με θερμό αέρα

  Όταν οι κηρήθρες γεμίσουν με μέλι, οι μέλισσες τις σφραγίζουν με κερί. Απολέπιση ονομάζουμε  τη διαδικασία  αφαίρεσης του κεριού αυτού από τις σφραγισμένες, γεμάτες με μέλι, κηρήθρες. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε, στη συνέχεια, να τοποθετήσουμε τα πλαίσια στον μελιτοεξαγωγέα και με τη βοήθεια της φυγόκεντρου δύναμης, να  εξάγουμε  το μέλι.
Για την απολέπιση, παραδοσιακά, χρησιμοποιούμε το λεγόμενο «μελισσομάχαιρο». Πρόκειται για ένα μεγάλο μαχαίρι το οποίο βουτάμε σε  ζεστό νερό για να ανεβεί η θερμοκρασία του, ώστε να κόβει το κερί καλύτερα. Περνάμε ξυστά την επιφάνεια του πλαισίου, απομακρύνοντας, έτσι, το κερί που προστατεύει το μέλι.
Η κηρήθρα πρέπει να είναι σφραγισμένη κατά τα 3/4 για να τρυγηθεί.
 
Παραδοσιακός τρόπος απολέπισης
 
 
 
 
Μετά την απολέπιση
Στην αγορά εμφανίζονται, ανά διαστήματα, διάφορα εργαλεία για τη συγκεκριμένη εργασία. Παραλλαγές του παραδοσιακού μαχαιριού, καινοτόμα αυτόματα μηχανήματα, φτηνά ή ακριβά, το καθένα με τα δικά του μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα:
Το ηλεκτρικό μαχαίρι απολέπισης. Κυκλοφορεί σε διάφορους τύπους και όπως φανερώνει και το όνομά του το μαχαίρι θερμαίνεται, όχι με τη χρήση ζεστού νερού, αλλά με το ρεύμα.
Το μαχαίρι απολέπισης ατμού. Αντίστοιχα, η θερμότητα του μαχαιριού επιτυγχάνεται με τη χρήση ατμού.
Ο Κύλινδρος ή ρολό απολέπισης. Στην περίπτωση αυτή οι βελόνες που βρίσκονται στην επιφάνεια του κυλίνδρου, τρυπούν το κερί και ξεσφραγίζουν το μέλι.
Το χτένι απολέπισης. Είναι ένα χτένι με  σκληρά σύρματα. Καθώς «χτενίζουμε» τη σφραγισμένη κηρήθρα, απομακρύνουμε το κερί.
Η αυτόματη μηχανή απολέπισης. Ένα μοτέρ αναλαμβάνει την κίνηση δύο μαχαιριών που απολεπίζουν τις κηρήθρες με ρυθμιζόμενο βάθος και εξοικονόμηση χρόνου. 

Ηλεκτρικό μαχαίρι απολέπισης
Ηλεκτρικό μαχαίρι τύπου Αμερικής
 
 
 
 
Μαχαίρι απολέπισης με ατμό
 
 
Κύλινδρος ή ρολό απολέπισης
Χτένι απολέπισης
 
Αυτόματη μηχανή απολέπισης
 
 
Πρόσφατα, εμφανίστηκε ένας ακόμη τρόπος απολέπισης, με  «Heat gun».  Ένα πιστολάκι, περίπου όπως αυτό που χρησιμοποιούμε για το στέγνωμα των μαλλιών, λιώνει το κερί με τη χρήση ζεστού αέρα. Και αυτός ο τρόπος απολέπισης έχει τα υπέρ και τα κατά του, γεγονός που αντιλαμβάνεται αμέσως ένας έμπειρος μελισσοκόμος, αξίζει όμως να κάνουμε μια δοκιμή.
Απολέπιση με θερμό αέρα με heat gun
 
  
Λιώσιμο των σφραγισμένων κελιών με τη βοήθεια θερμού αέρα. 
  Δείτε τα πιο κάτω βίντεο και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.  

https://www.youtube.com/watch?v=ttIle2Ga6xI