Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

40. Βάμμα πρόπολης - ιδιότητες - δοσολογία

Από την αρχαιότητα, οι άνθρωποι παρατήρησαν την ευρεία χρήση της πρόπολης από τις μέλισσες, τη μελέτησαν και την εκμεταλλεύτηκαν για ίδιον όφελος. 
σίτα πρόπολης, με πρόπολη


μπάλα πρόπολης
τριμμένη πρόπολη
Η μέλισσα χρησιμοποιεί την πρόπολη ως δομικό υλικό (στένεμα της εισόδου, στεγανοποίηση της κυψέλης, ταρίχευση εισβολέων, κ.α.), αλλά και ως  “φάρμακο”.
Πραγματικά, αν και το περιβάλλον των κυψελών έχει ιδανικές συνθήκες μικροβιακής ανάπτυξης, (δηλ. θερμοκρασία 35ο – 38ο και υγρασία 70%), παρόλα αυτά η εμφάνιση μικροβίων είναι σπάνια. Αυτό οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στην πρόπολη, την οποία οι μέλισσες χρησιμοποιούν για την αποστείρωση των  κυψελών.
Χαρακτηριστικό της σπουδαιότητας που αποδίδουν οι ίδιες οι μέλισσες στη χρήση της πρόπολης ως απολυμαντικό, είναι, ότι όταν η βασίλισσα πρόκειται να γεννήσει, το κελί, που επιλέγεται, απολυμαίνεται με πρόπολη από τις εργάτριες μέλισσες.
(εικόνες από στάδια παρασκευής βάμματος)
Σε πολλά πειράματα και επιστημονικές εργασίες ανά τον κόσμο, οι οποίες έγιναν και δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες δεκαετίες (μετά τη δεκαετία του, ‘60), διαπιστώνονται οι εξαιρετικές ιδιότητες της πρόπολης.
1.      Σκοτώνει παθογόνα βακτήρια, μύκητες και υιούς.
Σταματάει τη δράση 25 από τα 29 ειδών βακτηρίων και τα 20 από 39 ειδών μυκήτων. Είναι ίσως το ισχυρότερο αντιβιοτικό της φύσης. Από αρκετούς δε, θεωρείται  αποτελεσματικότερο της πενικιλίνης.
2.      Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Λειτουργεί  κατασταλτικά στη γήρανση, και την καρκινογένεση.
 
3.      Έχει ωφέλιμες βιολογικές δράσεις.
Αντιφλεγμονώδεις, αντιαλλεργικές, αντιδιαβητικές, κ.α.
Αναφορές ατόμων επιβεβαιώνουν η θεραπευτική δράση της πρόπολης, στην αντιμετώπιση προβλημάτων του αναπνευστικού ( άσθμα, βρογχίτιδα κ.α.), σε ωτορινολαρυγγολογικές παθήσεις, (φαρυγγίτιδες, ρινικές αλλεργίες, ωτίτιδες, κ.α.), για επούλωση πληγών, σε έλκη (γαστρικά, δωδεκαδακτύλου), αιμορροΐδες, σταφυλόκοκκους...      

βάμμα πρόπολης

Πως χρησιμοποιείται – δοσολογία
Α: Εξωτερική χρήση
Επάλειψη με μπατονέτα  στο σημείο που χρειάζεται
Για στοματικές γαργάρες αραίωση με νερό 2:1
Β: Εσωτερική χρήση
Προληπτικά, 2-4 σταγόνες διαλυμένες σε κάποιο υγρό ( νερό, γάλα, χυμό ή άλλο), τρεις φορές την ημέρα, κατά προτίμηση πριν από το γεύμα, ή 12 σταγόνες μία φορά την ημέρα.
Θεραπευτικά για την αντιμετώπιση κάποιου προβλήματος, πχ γρίπη, η δόση ανεβαίνει στις 15-40 σταγόνες, για τρεις φορές την ημέρα.
Σημείωση. Το βάμμα πρόπολης όπου πέσει λεκιάζει. Όταν χρησιμοποιηθεί εξωτερικά, αφήστε να στεγνώσει πριν ακουμπήσετε κάπου.  Από το δέρμα φεύγει με οινόπνευμα. Από τα λευκά ρούχα και το νεροχύτη φεύγει με οινόπνευμα ή χλωρίνη, ενώ από τα χρωματιστά ρούχα δεν φεύγει.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ
Κάποια άτομα (πέντε στους χίλιους), είναι αλλεργικά στην πρόπολη. Γι΄ αυτό, καλό είναι στην αρχή να κάνουμε ένα απλό τεστ ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν ανήκουμε σε αυτούς που αντιδρούν αλλεργικά στην πρόπολη:
Την πρώτη ημέρα παίρνουμε κανονικά τις δοσολογίες εσωτερικά. Το βράδυ πριν κοιμηθούμε, ρίχνουμε 2 σταγόνες σε κάποιο σημείο του δέρματός μας. Το επόμενο πρωί, αν δεν υπάρχει κάποιος ερεθισμός, δεν έχουμε πρόβλημα.
Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι καμία ανάρτηση στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης και αυτής,  δεν αντικαθιστά το γιατρό τον οποίο πρέπει να συμβουλευόμαστε πάντα για το πολυτιμότερο αγαθό που υπάρχει την ΥΓΕΙΑ.  
 ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ






 

 


5 σχόλια: