Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

6. Φτιάξε το δικό σου, σπιτικό ξίδι.



  Το να φτιάξεις το δικό σου ξίδι είναι μια εύκολη υπόθεση, αρκεί να το θέλεις  και να έχεις κάποιες  βασικές γνώσεις.
Ξίδι εμπορίου - σπιτικό - βαλσάμικο         

Θεωρητικά:

Φυσιολογική κατάληξη του κρασιού είναι να γίνει ξίδι. Το ξίδι,  είναι αραιό διάλυμα του οξικού οξέως,  το οποίο  προέρχεται από την οξική ζύμωση της αλκοόλης. Για την μετατροπή αυτή, απαραίτητα είναι τα οξικά βακτήρια. Τα  οξικά βακτήρια είναι αερόβια βακτήρια, δηλαδή για να λειτουργήσουν χρειάζονται αέρα. Η κατάλληλη θερμοκρασία για την ανάπτυξή τους είναι 20 με 35 βαθμοί κελσίου. Αντίθετα, η έκθεσή τους  σε μεγάλες συγκεντρώσεις αλκοόλης  και σε ηλιακές ακτίνες τα αδρανοποιεί.

 

Πρακτικά:

  • Επιλέγουμε το κρασί  που επιθυμούμε να μετατρέψουμε σε ξίδι. Αυτό, μπορεί να είναι ένα «καλό» κρασί αλλά μπορεί να είναι και ένα «χαλασμένο» κρασί.
  • Το βάζουμε σε ένα δοχείο, (όχι μεταλλικό) και κατά προτίμηση με ευρύ στόμιο ώστε να διευκολύνεται η επαφή του με τον αέρα.
  • Στη συνέχεια το νερώνουμε  ανάλογα με το πόσο δυνατό ξίδι θέλουμε να κάνουμε. Το ξίδι του εμπορίου είναι 6 βαθμών.  Για παράδειγμα, αν έχουμε ένα κρασί 12 βαθμών αλκοόλης και θέλουμε να φτιάξουμε ξίδι 8 βαθμών, θα πρέπει να το αραιώσουμε με 50%  του όγκου του κρασιού, με νερό.
  • Τοποθετούμε το δοχείο σε καλά αεριζόμενο μέρος και μακριά από το φως του ήλιου.
  • Προσθέτουμε για μαγιά, λίγο σπιτικό ξίδι (όχι του εμπορίου) ή αν δεν υπάρχει, ένα μακαρόνι.
  • Μετά από ένα μήνα, στην επιφάνειά του έχει σχηματιστεί ένας λευκός υμένας (είναι τα οξικά βακτήρια). Είναι η ώρα για να δοκιμάσουμε το ξίδι μας. Σημειώνω ότι ο χρόνος της μετατροπής εξαρτάται άμεσα από τα άλατα του θείου που περιέχει το κάθε κρασί. Τα άλατα του θείου είναι το συντηρητικό των κρασιών για να μην ξινίζουν. Έτσι, όσο λιγότερα άλατα του θείου περιέχει το κρασί, τόσο λιγότερος χρόνος χρειάζεται για να γίνει ξύδι.
  • Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον οξοποιητή μας, δηλαδή το δοχείο με το ξίδι ώστε να παράγουμε συνεχώς καινούριο ξίδι, δεν πρέπει να χαλάσουμε τον υμένα αυτόν. Στην περίπτωση αυτή, ανά 15 ημέρες αφαιρούμε ξίδι και όσο ξίδι αφαιρούμε, τόσο νερωμένο κρασί πρέπει να βάζουμε.


Ξίδι εμπορίου                  και                σπιτικό              


Το ξίδι είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό.
Έχει ιδιαίτερη και ξεχωριστή γεύση, γι΄αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική.  
Ήδη από την αρχαιότητα οι ιδιότητές του ήταν γνωστές, γι΄αυτό και χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο για τον  πυρετό, το άσθμα,  τις ταχυκαρδίες, την παχυσαρκία, την αρθρίτιδα κ.α., ιδιότητες που και η σύγχρονη ιατρική επιστήμη επιβεβαιώνει.
Είναι αποτελεσματικό φυσικό καθαριστικό, ιδίως για τα άλατα.
Ιδιοκατασκευή σπιτικού οξοποιητή



Τέλος,  το ξίδι, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και στη εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως μας διαβεβαιώνει η λαϊκή μας παράδοση:  - Πιές ξίδι να σου περάσει -


 
 
 

Φτιάχνουμε το δικό μας ξίδι.
Άλλωστε, τσάμπα ξίδι, γλυκό σαν μέλι.