Ετοιμάζονται τα φιτίλια
|
Το κανονάκι γεμίζεται με υγρό κερί
|
Η σημασία του κεριού στο Άγιο Όρος είναι τόσο
μεγάλη, ώστε το πρόστιμο που επιβάλλεται από την Ιερά Επιστασία στους παραβάτες
των κανόνων που πρέπει να τηρούνται από όλους στη περιοχή των Καρυών, είτε
αυτοί είναι καλόγεροι, είτε κοσμικοί, αποτιμάται σε κερί και όχι σε χρήματα.
Μάλιστα, πριν αρκετά χρόνια, επιβλήθηκε πρόστιμο μερικών κιλών κεριού σε
συνάδελφους μου (τότε), που υπηρετούσαν στον ΟΤΕ των Καρυών για την παραβίαση των κανόνων της κοινής ησυχίας,
"Εργαστήριο κηροπλαστικής στο Μπουραζέρη"
(Φωτογραφία από το ημερολόγιο της Αγιορείτικης Εστίας του 2004
αφιερωμένο στα κελλιά των Καρυών)
|
Τρείς
είναι οι παραδοσιακοί τρόποι παρασκευής κεριών.
Η
εμβάπτιση. Δηλαδή το βούτηγμα του φιτιλιού μέσα σε
λιωμένο κερί τόσες φορές μέχρι το κερί να αποκτήσει το επιθυμητό πάχος (οι
φωτογραφίες της ανάρτησης είναι από αυτή την τεχνική).
Το
πλάσιμο. Αφού μαλακώσει η πλάκα του κεριού,
πλάθεται γύρω από το φιτίλι με τα χέρια, μέχρι να αποκτήσει το επιθυμητό πάχος
και μήκος
Τα
στριφτά. Πρόκειται για κερωμένο κορδόνι το
οποίο τυλίγεται σαν κουβάρι και ξετυλίγεται καθώς καίγεται. Χρησιμοποιείται για
το άναμμα των καντηλιών και των κεριών και ονομάζεται καντηλοκέρι.
Καντηλοκέρι |
Κελλιώτες Μοναχοί |
Φυσικά πάντα, στο Άγιο Όρος, όταν γίνεται λόγος για
κερί, εννοούν πάντα το μελισσοκέρι .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου