Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Μελισσοκομική Χλωρίδα - ημερίδα

Χθες, 22-2-2014, στο κτίριο του Τομέα Επιστήμης Τεχνολογίας Τροφίμων που βρίσκεται στο αγρόκτημα του ΑΠΘ, πραγματοποιήθηκε σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο η ημερίδα με θέμα «ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ» . Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Τμήματος  Γεωπονίας του ΑΠΘ, η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας και ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Έδωσα και εγώ το παρόν και θέλω να σας ενημερώσω, όσο αυτό είναι δυνατό, σχετικά με τα τεκταινόμενα εκεί. Οι ομιλητές πολλοί και αξιόλογοι, καθώς και πλήθος θεμάτων, άκρως ενδιαφέροντα.

Συγκεκριμένα, πρώτος ομιλητής ήταν ο καθηγητής του ΑΠΘ κος Λαζαρίδης Χαράλαμπος με μία εμπνευσμένη ομιλία γενικού ενδιαφέροντος.

Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό.    Γιώργος  Σεφέρης



Ακολούθησε ο κος Λιόλιος Βασίλης, Υποψήφιος Διδάκτορας Μελισσοκομίας από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του ΑΠΘ, με θέμα «Η προσφορά των μελισσοκομικών φυτών με βάση τη διατροφική τους αξία».

Κατόπιν παρουσιάστηκε το βίντεο του κου Μανίκη Παναγιώτη με τίτλο «Μέθοδοι φυσικής καλλιέργειας. Σπορά με σβόλους».
Το επόμενο θέμα, «Αντιμετώπιση του προβλήματος μελισσοκομικής χλωρίδας στην Κύπρο», παρουσιάστηκε από τον επαγγελματία μελισσοκόμο κο Βαρνάβα Ιωάννη.
Η κα Γούναρη Σοφία, Ερευνήτρια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ του Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών της Αθήνας, παρουσίασε το θέμα «Εκμετάλλευση των μελιτοεκκρίσεων πεύκης και ελάτης».




Ο κος Κωνσταντινίδης Παύλος, Τακτικός Ερευνητής του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, μίλησε για τη «Χρήση των νέων τεχνολογιών στον εμπλουτισμό υποβαθμισμένων εκτάσεων με δασικά μελισσοκομικά φυτά».

  

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση με ειδικούς επιστήμονες Δασολόγους και Γεωπόνους για την Καθοδηγούμενη φύτευση μελισσοκομικών δασικών δένδρων.
 
 

Τέλος, την ημερίδα έκλεισε ο Καθηγητής του ΑΠΘ κος Ανδρέας Θρασυβούλου με παρουσίαση για τις «Επιπτώσεις της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην μελισσοκομική χλωρίδα και την βιώσιμη ανάπτυξη».  


Περιοχές που θα επηρεαστούν από την μεταλλευτική δραστηριότητα




Η μόνη αποκατάσταση στο φυσικό περιβάλλον που θα μπορούμε να κάνουμε σε μερικά χρόνια, αν συνεχίσουμε την καταστροφή.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας προσφέρθηκαν από τον πρώην Πρόεδρο του Μελισσοκομικού συλλόγου Θεσσαλονίκης κο Μπαγιάτη Παύλο δύο τιμητικές πλακέτες για την προσφορά τους στη μελισσοκομία, στον κο Θρασυβούλου Ανδρέα καθηγητή μελισσοκομίας και Δ/ντη του Μελισσοκομικού Εργαστηρίου του ΑΠΘ και στον κο Παππά Νίκο, βιολόγο πρώην εκδότη της Μελισσοκομικής Επιθεώρησης. 


 
 
 
 στο blog του μελισσοκομικού συλλόγου Πέλλας μπορείτε να ενημερωθείτε περισσότερο για την παρουσίαση του μελισσοκόμου κου Βαρνάβα Ιωάννη  
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου