Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Χειροποίητο φυσικό σαπούνι

Μετά από περίπου ένα χρόνο ενασχόλησης με την παραγωγή φυσικών σαπουνιών από ελαιόλαδο και έχοντας αποκτήσει πλέον σχετική εμπειρία και γνώση, έχω να επισημάνω ορισμένα σημαντικά θέματα που αφορούν την οικιακή σαπωνοποίηση, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Άλλωστε, ο σκοπός κάθε επίδοξου σαπωνοποιού είναι να παράξει  ένα σαπούνι υψηλής ποιότητας, που θα είναι αγνό και του οποίου η σύνθεση θα αποτελείται από τα καλύτερα υλικά της φύσης.
Λοιπόν,

Το σαπούνι είναι ένα άλας και ως τέτοιο, είναι αποτέλεσμα χημικής αντίδρασης όξινου υλικού και αλκαλικού υλικού. Όσον αφορά το οξύ (δηλαδή τα έλαια), η αλήθεια είναι ότι το ελαιόλαδο, παρόλο που παρέχει πράγματι όλες εκείνες τις ευεργετικές ιδιότητες στο δέρμα μας, δεν είναι αρκετό, ώστε να παραχθεί ένα σαπούνι το οποίο να είναι ελκυστικό στην εμφάνιση, ούτε και να κάνει τον αφρό που έχουμε συνηθίσει. Έτσι, παρόλο που έχουμε ένα πράγματι αγνό σαπούνι, αυτό δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας.






Έτσι,

Θεωρώ ότι η συμμετοχή του ελαιόλαδου σε ένα 80% των ελαίων, είναι αρκετό. Το 20% μπορεί να αντικατασταθεί από επίσης φυτικά ελαία τα οποία κάνουν το σαπούνι μας ομορφότερο και αφρώδες αλλά επίσης το εμπλουτίζουν με επιπλέον ωφέλημα συστατικά. Τέτοια έλαια είναι το καστορέλαιο, το φοινικέλαιο, το έλαιο καρύδας, το έλαιο jojoba, κ.α.



Παρόλο που εντυπωσιάζεται κανείς από την ποικιλία «ειδικών» χρωμάτων για σαπούνια που κυκλοφορούν στο εμπόριο,  καλό είναι να παραμείνουμε πιστοί στα χρώματα που γενναιόδωρα μας προσφέρει η ίδια η φύση.  Έτσι από τα παράξενα μπλε και κόκκινα χημικά χρώματα, ας προτιμούμε το καφέ που δίνει π.χ. το κακάο, το μωβ της λεβάντας, το κίτρινο και πορτοκαλί των εσπεριδοειδών, το κοκκινωπό της κανέλας, το πράσινο της σπιρουλίνας κ.α. Αυτά, δεν θα δώσουν μόνο χρώμα στο σαπούνι μας, αλλά και πλούσιο άρωμα.



Σημαντικό ρόλο επίσης διαδραματίζουν  οι αναλογίες των συστατικών. Όλα τα φυσικά συστατικά έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά, επομένως ανάλογα με το τι αποτέλεσμα θέλουμε, (π.χ. μεγαλύτερη ενυδάτωση, ηπιότερο Ph, πλουσιότερο αφρό, επιπλέον μαλακτική δράση κ.α.), προσαρμόζουμε και την συνταγή μας. Ιδιαίτερη προσοχή επίσης χρειάζεται και στη χρήση των βοτάνων και των αιθέριων ελαίων, τα οποία βέβαια ενισχύουν θρεπτικά το σαπούνι, αλλά πάντα ενυπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιας αλλεργίας.

 

Τέλος, για ένα άριστο προϊόν, η τήρηση των σωστών θερμοκρασιών κατά τη διαδικασία της σαπωνοποίησης αλλά και κατά την ωρίμανση , είναι απαραίτητα. Η θερμοκρασία  των 27 βαθμών κελσίου αποδείχθηκε η καταλληλότερη. Αλλά και η φροντίδα ώστε το σαπούνι να ωριμάζει σε ζεστό, ήρεμο μέρος, απέδωσε τα μέγιστα. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου