Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

29. 33 δευτερόλεπτα στην είσοδο μιας κυψέλης

 
Τα μελίσσια του, ο μελισσοκόμος, πρέπει να τα παρατηρεί, να τα  ζει, να προσπαθεί να τα καταλάβει. Το ακόλουθο video 33ών μόνο δευτερολέπτων μπορεί να μας δώσει πλήθος πληροφοριών για την κατάσταση του μελισσιού, αλλά και για τη λειτουργία της κοινωνίας της μέλισσας, χωρίς καν να ανοιχθεί η κυψέλη.
Παρατηρώντας λοιπόν, βλέπουμε:
1.      Να υπάρχει μεγάλη κίνηση στην είσοδο της κυψέλης, γεγονός που επιβεβαιώνει  μία «καλή ημέρα» για το μελίσσι, όπου οι μέλισσες βρίσκονται σε πλήρη ενασχόληση.
2.      Μέλισσες να επιστρέφουν στην κυψέλη με γύρη. Αυτό υποδεικνύει την ύπαρξη ανθοφορίας. Μάλιστα, σε αυτό το τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, καταγράφηκαν δύο διαφορετικά είδη γύρης.
3.      Πολλές μέλισσες να «απογειώνονται», όχι από τη σανίδα πτήσης, αλλά από την πρόσοψη της κυψέλης,  πάνω από την είσοδο.  Πρόκειται για μία συμπεριφορά των μελισσών, η οποία υιοθετείται όταν υπάρχει πολύ μέλι. Με λίγα λόγια, οι μέλισσες που βγαίνουν και δεν έχουν φορτίο, διευκολύνουν την εύκολη «προσγείωση» των φορτωμένων με μέλι μελισσών.
4.      Κάποιες  μέλισσες να φροντίζουν για την ψύξη της κυψέλης . Είναι αυτές που χωρίς να μετακινούνται κουνούν ακατάπαυστα τα φτερά τους, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας της κυψέλης όπως ένας  ανεμιστήρας στην είσοδο της κυψέλης.
5.      Τέλος, τις μέλισσες – φρουρούς,  οι οποίες έχουν επιφορτιστεί με το έργο της φύλαξης της κυψέλης, επί τω έργω.
Δείτε το video
 
 
Ως μελισσοκόμοι έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθούμε την πορεία των μελισσιών μας, μόνο με προσεκτική παρατήρηση.
Ως άνθρωποι μπορούμε να διδαχθούμε πολλά, όπως: την αρμονία της συνύπαρξης, την κατανομή των εργασιών, την ευγένεια και την ομαδικότητα που χαρακτηρίζουν την κοινωνία των μελισσών και ίσως να παραδειγματιστούμε. Γιατί όχι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου