Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

25. Πρόπολη


Ένα από τα, όχι και τόσο γνωστά αλλά εξίσου ευεργετικά για τον άνθρωπο, προϊόντα της κυψέλης, είναι η πρόπολη. Από την αρχαιότητα ακόμη, οι Έλληνες  της έδωσαν το όνομα πρόπολις (προ + πόλις), δηλαδή υλικό που χρησιμοποιείται μπροστά από την πόλη, στην είσοδο της φωλιάς.
Είναι ένα υλικό που παράγουν οι μέλισσες. Για να γίνει αυτό, οι μέλισσες συλλέγουν την πρώτη  ύλη από φυτά, κυρίως κωνοφόρα δέντρα. Στη συνέχεια την εμπλουτίζουν με δικές τους ουσίες όπως σάλιο και άλλες εκκρίσεις, καθώς και κερί και γύρη. Το αποτέλεσμα είναι μία κολλώδης, ρητινοειδής ουσία.
Πρόπολη στη βάση κυψέλης
Μια ουσία που εξυπηρετεί με πολλαπλό τρόπο την κοινωνία της  μέλισσας, αφού χρησιμοποιείται:
σίτα  συλογής πρλόπολης

1.      Ως μονωτικό υλικό για να κλεισθούν ανοίγματα της φωλιάς ή της κυψέλης τους (π.χ. σχισμές ή χαραμάδες). Έτσι προφυλάσσονται τόσο από τα καιρικά φαινόμενα όσο και από «απρόσκλητους» επισκέπτες (π.χ. άλλα μικρά έντομα).

2.      Ως απολυμαντικό, αφού χάρη στις αντιμικροβιακές και μυκητοκτόνες ιδιότητές της, προστατεύει την κοινότητα από αρρώστιες.

3.      Ως υλικό κάλυψης εισβολέων (π.χ. έντομα ή τρωκτικά). Εφόσον κάποιος ξένος οργανισμός εγκλωβιστεί στην κυψέλη και δεν μπορεί να μεταφερθεί έξω από αυτήν, η πρόπολη αναλαμβάνει την «ταρίχευσή » του, ώστε αφενός να μην μυρίζει και αφετέρου να μην μολύνει την κυψέλη.
λεπτομέρια από σίτα πρόπολης
Η σύσταση της πρόπολης,(ρητίνες, γύρη, κερί, αιθέρια έλαια, βάλσαμα, ιχνοστοιχεία και άλλες ουσίες), δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές ανά τον κόσμο. Αυτό που διαφέρει και μάλιστα καθορίζει και το χρώμα της, (από κίτρινο έως σκούρο καφέ), είναι η αναλογία των συστατικών της. Το ποσοστό αυτό ποικίλει και εξαρτάται άμεσα από την περιοχή των μελισσιών.
μπάλα πρόπολης

Έχει αποδειχθεί ότι οι ισχυρές αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντιικές, επουλωτικές και αναισθητικές της ιδιότητες, δρουν θεραπευτικά στον ανθρώπινο οργανισμό για Δερματοπάθειες (π.χ. ακμή, έκζεμα, τραύματα, πρηξίματα, σταφυλόκοκκο, κ.α.), Γρίπη, Ιούς, Ρευματικά, Φλεγμονές (π.χ. λάρυγγα, στομάχι), Καταστολή πόνου.

πρόπολη
Σήμερα, η πρόπολη χρησιμοποιείται είτε στη φυσική της μορφή, είτε σε μορφή βάμματος. Μπορεί δε, η χρήση της να γίνει εσωτερικά ή εξωτερικά , ανάλογα την περίπτωση.

τριμένη πρόπολη
Εσωτερική χρήση:

·         Φυσική πρόπολη  μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά π,χ. σε  πονόδοντο (τοποθετείται πάνω στο δόντι), ή σαν χάπι για γενική επίδραση στον οργανισμό.

·         Σταγόνες βάμματος πρόπολης (π.χ. για κρυολόγημα, έλκος στομάχου ή άλλη εσωτερική κάκκωση  και  για ενίσχυση του οργανισμού προληπτικά)
Εξωτερική χρήση

·         Τοπικά σε δερματικές παθήσεις ή πληγές.

·         ως συστατικό ειδών περιποίησης δέρματος, ιδίως όταν αυτά είναι φυσικά, όπως π.χ. η κεραλοιφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου