Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

21. Ο πρώτος τρύγος - Μέλι βελανιδιάς



Όταν οι προσπάθειες αποδίδουν, τότε η ευχαρίστηση  είναι διπλή. Έτσι, έπειτα από μία μακρά περίοδο μετακινήσεων των μελισσιών, ήρθε η ώρα του πρώτου τρύγου. Η διαδικασία, οικεία λόγω της εμπειρίας μου ως βοηθός μελισσοκόμου στα μελίσσια του πατέρα μου. Η αγωνία, μεγάλη, αφού έπειτα από 15 περίπου χρόνια είμαι έτοιμος για τη δική μου, πρώτη, εξαγωγή μελιού.

Τα γεμάτα με μέλι τελάρα μεταφέρθηκαν, ο χώρος εξαγωγής μελιού ετοιμάστηκε, όλα τα εργαλεία και τα σκεύη καθαρίστηκαν. 
Ο χώρος εξαγωγής του μελιού πρέπει να προφυλάσσεται από την επίσκεψη μελισσών
Η διαδικασία κράτησε λίγες ώρες:

1.      Απολέπιση, με ειδικό μαχαίρι, των τελάρων

2.      Τοποθέτηση των τελάρων στον εξαγωγέα μελιού

3.      Φιλτράρισμα του μελιού

4.      Αποθήκευση σε δοχείο ωρίμανσης
 

 
Για ποιοτικό μέλι η κηρήθρα πρέπει να είναι σφραγισμένη τουλάχιστον κατά τα 3/4


Απολέπιση


Απολέπιση εν κινήσει
Κηρήθρα απολεπισμένη



Οι κηρήθρες τοποθετούνται στο μελιτοεξαγογέα
φυγοκέντριση



 



Το μέλι ρέει


Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για έναν μελισσοκόμο, από το να βλέπει το μέλι να ρέει και επιπλέον τα χαρακτηριστικά του, να πληρούν τις προσδοκίες του!
 


Φιλτράρισμα
 
 Ακόμα περισσότερο, όταν αυτό δεν είναι συνηθισμένο, αλλά ξεχωριστό.
 
 

 Μέλι βελανιδιάς

 

 

 
Εργασία και χαρά
 

 

Η πρώτη παραγωγή μας λοιπόν, είναι μέλι βελανιδιάς.
 
 


Βελανιδιά και  φύλλα βελανιδιάς
 
 
Χαρακτηριστικά μελιού βελανιδιάς:

Άρωμα: μοναδικό, με διακριτικά αρώματα γλυκόριζας, ελάτου και φυτών του βουνού.

Γεύση:  ιδιαίτερη, πλούσια, που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Δεν είναι  τόσο γλυκιά όσο στα ανθόμελα, αλλά είναι έντονη και με μεγάλη επίγευση.

Χρώμα: πολύ σκούρο σχεδόν μαύρο.

Υφή: παχύρευστη, μεστή.

Συντήρηση: εξαίρετη

Θρεπτικά στοιχεία: από τα πιο πλούσια σε ιχνοστοιχεία μέλια.

 
Το δικό μας Μέλι βελανιδιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου