Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

11. Το ακριβότερο κρασί στο κόσμο

 
Αρχικά, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι διαφωνώ με τον τίτλο μου! Θεωρώ ιδιαίτερα εκνευριστικές τις φράσεις του τύπου: "το γευστικότερο..", "το καλύτερο..", "το ακριβότερο..". Και αυτό γιατί πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανώτατο όριο, ιδίως, όταν γίνεται λόγος για τιμές αγαθών.
Ποια άραγε είναι τα κριτήρια που καθιστούν ένα μπουκάλι κρασιού, το ακριβότερο όλων;
Γιατί κάποιος να δώσει μια περιουσία για κάτι τόσο ευρέως διαδεδομένο;
Η ποικιλία των σταφυλιών, το γευστικό αποτέλεσμα, η συσκευασία, η ετικέτα, είναι παράγοντες που συμμετέχουν στον καθορισμό της τιμής ενός μπουκαλιού κρασιού "της σειράς".
 Όμως, όταν γίνεται λόγος για εξεζητημένη αγορά, οι παράγοντες καθορισμού της τιμής του, πολλαπλασιάζονται. Έτσι, το όνομα της εταιρίας που το παρήγαγε, το πλήθος των παραγόμενων μπουκαλιών της συγκεκριμένης σειράς, ο αριθμός του μπουκαλιού, το έτος παραγωγής και η παλαιότητα, του προσδίδουν μυθώδη αξία.
Αυτήν την αξία καλείται να πληρώσει ο επίδοξος αγοραστής, ο οποίος ελπίζει να γευτεί το εξαίσιο; να το τοποθετήσει σε περίοπτη θέση της κάβας του; να το εκθέσει στη βιτρίνα του μαγαζιού του; να το συμπεριλάβει στη συλλογή του; 
Για την ιστορία, αναφέρω, ότι:
  • Ένα σπάνιο εξάλιτρο μπουκάλι κόκκινου Chateau Cheval Blanc 1947, Μπορντό γαλλικό κρασί, πωλήθηκε σε συλλέκτη για $304,375 ( 234.000 ευρώ) σε δημοπρασία του οίκου Christie's στη  Γενεύη.
  • Ένα μπουκάλι κρασί λευκού Μπορντό 200 ετών, πουλήθηκε στο Λονδίνο έναντι ποσού 85.000 ευρώ, καθιστώντας το έτσι, το πιο ακριβό μπουκάλι λευκό κρασί στον κόσμο.
 
Το κρασί που θα "παρουσιάσω " εδώ, είναι κρασί που δημιουργήθηκε από την Αυστραλέζικη οινοποιίας Penfolds.



Ο λόγος για το Penfolds Block 42 Kalimna. Είναι Cabernet Sauvignon του  2004, το οποίο τιμάται στα 168.000 $. Το συγκεκριμένο κρασί είναι το ακριβότερο που πωλείται από εταιρεία για κατανάλωση.








Το δοχείο όπου τοποθετείται ο πανάκριβος οίνος, δεν είναι κλασικό μπουκάλι με φελλό ή πώμα, αλλά μια ιδιαίτερη γυάλινη αμπούλα που οι δημιουργοί της ονόμασαν Ampoule Project, η οποία ασφαλίζει με ειδικό τρόπο.







     Δημιουργήθηκαν δώδεκα μοναδικές χειροποίητες αμπούλες - όπως αυτές που φαίνονται στις φωτογραφίες-.  Δέκα από αυτές θα διατεθούν σε εκλεκτούς αγοραστές ανά τον κόσμο, ενώ μία από αυτές θα δημοπρατηθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς και μία ακόμη, θα τοποθετηθεί στο Μουσείο Οίνου της εταιρείας. Το κρασί αυτό, σύμφωνα με τον παραγωγό, προέρχεται από ένα και μοναδικό αμπέλι ποικιλίας Cabernet Sauvignon, το οποίο, αν και το παλαιότερο, χαρακτηρίζεται από αδιάκοπη παραγωγή. Ο τομέας 42 του αμπελιού Kalimna στην Νότιο Αυστραλία, φυτεύτηκε με βραβευμένα κλίματα Cabernet Sauvignon το 1888 και από τότε έχει συνεχή παραγωγή. Το κρασί που περιέχεται σε αυτή την ξεχωριστή και πανάκριβη αμπούλα, έρχεται από την χρονιά του 2004. Στη συσκευασία του εκτός των άλλων,  αναφέρεται ότι το ιδανικό χρονικό διάστημα για την κατανάλωσή του, είναι μεταξύ του 2008 έως το 2030. 

Το περιεχόμενο της αμπούλας, δηλαδή το κρασιού αυτού καθεαυτού, εκτιμάται στα 500 ευρώ, αλλά η τιμή του εκτινάσσεται λόγω της ειδικής «αμπούλας» αλλά και λόγω των εξειδικευμένων υπηρεσιών που προσφέρει η εταιρία. Όταν ο αγοραστής αποφασίσει να γευτεί το κρασί  του, το άνοιγμα της αμπούλας γίνεται από στέλεχος της εταιρείας, που πηγαίνει για το σκοπό αυτό σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.


                                                             Δείτε το βίντεο, αξίζει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου