Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

2. Η μέλισσα και τα χρώματα


Με αφορμή το βάψιμο και την προετοιμασία των καινούργιων κυψελών για να υποδεχθούν τα μελισσοσμήνη που θα αγοραστούν, θα αναφέρθώ στη σημασία των χρωμάτων στο μελισσοκομείο και στα χρώματα που αναγνωρίζει η μέλισσα.
μπλε - ένα από τα χρώματα που ξεχωρίζει η μέλισσα
Πάντα σημείο αναφοράς είναι ο άνθρωπος και αυτό είναι φυσικό.
Ο άνθρωπος βλέπει το φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτι-νοβολίας  από 400 νανόμετρα έως 800 .Ενώ η μέλισσα από 300 νανόμετρα έως 500, με αποτέλεσμα να βλέπει και να ξεχωρίζει διαφορετικά χρώματα.
                                                          
     Αυτό πέρα από το θεωρητικό και επιστημονικό ενδιαφέρον έχει και πρακτικό. Γνωρίζοντας ο μελισσοκόμος ότι η μέλισσα πέρα από το άσπρό και το μαύρο, μπορεί να ξεχωρίσει το μπλε, κίτρινο, και πράσινο, βάφει τα μελίσσια του με χρώματα που θα την διευκολύνουν  ώστε να βρει την δική της κυψέλη. Γνωρίζοντας αυτό, και βλέποντας ένα μελισσοκομείο, εύκολα θα βγάλουμε συμπέρασμα για τις θεωρητικές τουλάχιστον γνώσεις κάποιου μελισσοκόμου. Για παράδειγμα, αν δούμε μελισσοκομείο με περιποιημένες και βαμμένες όλες τις κυψέλες με το ίδιο χρώμα, τότε ο μελισσοκόμος είναι μεν νοικοκύρης αλλά δεν έχει θεωρητικές, τουλάχιστον, γνώσεις.

 




Διαβάζουμε καμιά φορά στον τύπο και ακόμα σε ειδικά έντυπα και βιβλία να γράφεται: "..τι κρίμα να μην μπορεί η μέλισσα να δει όλα αυτά τα χρώματα που υπάρχουν..". Σε μένα τουλάχιστον, προκαλούν γέλια, αφού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει οποιαδήποτε σύγκριση  μεταξύ ανθρώπου και μέλισσας. Μπορεί να μην ξεχωρίζει  το μαύρο από το κόκκινο αλλά τρία κίτρινα χρώματα που για μας τους ανθρώπους είναι το ίδιο χρώμα και δεν μπορούμε να δούμε διαφορά, για τη μέλισσα πιθανόν να είναι τρία διαφορετικό χρώματα. Γιατί η μέλισσα βλέπει το υπεριώδες που εμείς δεν μπορούμε, Έτσι, η μέλισσα βλέπει απλώς, διαφορετικά από εμάς, γιατί να γίνεται σύγκριση;.  







Θάσος 1981                                                 

 Τελείως διαφορετική είναι και η ανατομία του ματιού της μέλισσας, που είναι ένα ψηφιδωτό, το οποίο αποτελείται από 3000 με 7000 εξαγωνικά οματίδια (λέτε γι' αυτό να κάνει κερήθρες εξάγωνες;)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου