Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

12. Αγνό σαπούνι από Ελαιόλαδο


      Την αξία του ελαιόλαδου στην διατροφή, τη γνωρίζουμε όλοι. Αυτό όμως που συχνά υποτιμάμε, είναι οι ευεργετικές του ιδιότητες  ως συστατικό  της ατομικής υγιεινής  και της περιποίησης του δέρματος. Εξειδικευμένα καταστήματα διαθέτουν  χειροποίητα σαπούνια από ελαιόλαδο σε εξαιρετικά υψηλές τιμές, λόγω της «αγνότητας» και της «φυσικότητας» του προϊόντος . 
Αντί να πληρώνουμε αδρά, μπορούμε, απλά, να το φτιάξουμε μόνοι μας.


  Οι λόγοι;
·         Κάνουμε οικονομία.
·         Επιλέγουμε εμείς τα υλικά και άρα γνωρίζουμε ακριβώς τι περιέχει.
·         Προσαρμόζουμε το  προϊόν στις δικές μας ανάγκες, π.χ.  δερματικά προβλήματα,  ανάγκη για επιπλέον ενυδάτωση κ.α.
·          Χρησιμοποιούμε μόνο φυσικές πρώτες ύλες, π.χ. εκχυλίσματα βοτάνων.
·         Επιλέγουμε το άρωμα και το χρώμα που μας αρέσει.
·         Προστατεύουμε το περιβάλλον.
·         Γευόμαστε τη χαρά της δημιουργίας.

 
Τα βασικά υλικά είναι τρία:
Ελαιόλαδο, Καυστική σόδα, Νερό.
      Από αυτά, ανάλογα με τη συνταγή, το νερό μπορεί να αντικατασταθεί με χυμό φρούτων, γάλα ή άλλο υγρό. Επιπλέον μπορούμε να προσθέσουμε φυσικά αρωματικά ή μαλακτικά έλαια (καρύδας, jojoba, αμυγδαλέλαιο κ.α.), φυσικό χρώμα και αιθέρια έλαια.
 
 
 
Υπάρχουν δύο τρόποι παρασκευής σαπουνιού από ελαιόλαδο:


 Η Ψυχρή μέθοδος: Ρίχνουμε την καυστική σόδα, σταδιακά, στο νερό. Η θερμοκρασία του υγρού ανεβαίνει γι΄ αυτό περιμένουμε να πέσει σε θερμοκρασία γύρω στους 35 βαθμούς κελσίου. Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ώστε να είναι στους ίδιους βαθμούς και το βάζουμε σε μία λεκάνη. Αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά – σιγά  το νερό με την καυστική σόδα στο λάδι, ενώ το χτυπάμε με το μίξερ. Το μείγμα, σε λίγα μόνο λεπτά αρχίζει να πήζει. Όταν φτάσει  σε ρευστότητα όπως αυτή του μελιού, (περίπου στα 5 με 8 λεπτά), το σαπούνι είναι έτοιμο να μπει σε καλούπι. Ως καλούπι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οτιδήποτε: μικρό ταψί, φορμάκια σιλικόνης, ξύλινα κουτιά… αρκεί να μην είναι μεταλλικό. 



 
Η Θερμή μέθοδος: Είναι παρόμοια με την Ψυχρή, αλλά η όλη διαδικασία γίνεται στο «μάτι» της κουζίνας, διατηρώντας τα υλικά σε σταθερή υψηλότερη θερμοκρασία.
 
 
 
      Η Ψυχρή μέθοδος είναι ευκολότερη, αλλά απαιτείται περίπου ένας μήνας για να ολοκληρωθεί η σαπωνοποίηση.   Η Θερμή μέθοδος είναι πιο δύσκολη, αλλά η σαπωνοποίηση ολοκληρώνεται στο «μαγείρεμα» και το σαπούνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα.

 
 
 
      Σε αυτό που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, είναι οι προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουμε κατά τη διαδικασία.
 
 
 
·         Φοράμε απαραιτήτως γάντια, μακρυμάνικη μπλούζα και προστατευτικά γυαλιά, καθώς η καυστική σόδα μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα.
·         Δεν ρίχνουμε ποτέ το νερό στην καυστική σόδα, αλλά πάντα, σταδιακά,  την καυστική σόδα στο νερό (κίνδυνος έκρηξης).
·         Δεν εισπνέουμε τυχόν αναθυμιάσεις πάνω από το μείγμα.
·         Ρίχνουμε πάντα το νερό με την καυστική σόδα στο ελαιόλαδο, ποτέ το αντίθετο.
Τέλος,
·         Δεν ζεσταίνουμε πάρα πολύ το ελαιόλαδο, γιατί θα χάσει τις ευεργετικές του ιδιότητες.
·         Εφόσον, αντί για νερό, χρησιμοποιήσουμε χυμό φρούτων ή γάλα, τότε, για να μην ανέβει   πολύ η θερμοκρασία, τα χρησιμοποιούμε σε παγάκια.
 
Ιδού μια κλασική συνταγή για χειροποίητο σαπούνι από ελαιόλαδο:
 
500 γρ.   Ελαιόλαδο
158 γρ.   Νερό
64 γρ.     Καυστική σόδα
*αιθέριο έλαιο για άρωμα (π.χ. βανίλια, σπαθόχορτο κ.α.) ή φυσική χρωστική, (π. χ. πιπέρι καγιέν, κάρυ κ.α.), προστίθενται στο τέλος της διαδικασίας.  
 
Καλή επιτυχία  
και 
Καλό Πάσχα

2 σχόλια:

  1. Mια διόρθωση ποτέ το νερό στή σόδα αλλά τη σόδα στό νερό ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Σωκράτη, εννοείται πως έχεις δίκαιο. Δυστυχώς μερικές φορές λάθη γίνονται εκ παραδρομής και στα πιο προφανή. Πάντως σε ευχαριστώ πολύ, χάρη στην επισήμανσή σου, το λάθος διορθώθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή