Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

8. Φτιάξε τη δική σου κάβα.

    


Το παράθυρο αερισμού της κάβας 


      Πριν 15 χρόνια ξεκίνησα να κάνω τη δική μου κάβα. Είχα βέβαια πολλούς ενδοιασμούς σχετικά με το θέμα της παλαίωσης των κρασιών.
      Γνωρίζοντας ότι οι συνθήκες του χώρου που διέθετα, απείχαν από τις ιδανικές τιμές που γνώριζα ότι πρέπει να έχει η τέλεια κάβα, είχα αρκετές αμφιβολίες για το αποτέλεσμα του εγχειρήματος.


   Ας δούμε κατ΄αρχάς πώς πρέπει να είναι μία τέλεια κάβα
  • Θερμοκρασία να είναι σταθερή περίπου στους 12 βαθμούς Κελσίου. Όσον αφορά τη θερμοκρασία, η σταθερότητα έχει μεγαλύτερη σημασία, παρά οι βαθμοί. Είναι προτιμότερο να υπάρχει σταθερή θερμοκρασία, για παράδειγμα στους 15 βαθμούς, παρά  να κυμαίνεται μεταξύ 10 - 20 βαθμών.
  • Η υγρασία να βρίσκεται μεταξύ 70 - 75 βαθμών. Σε λιγότερη υγρασία ξεραίνονται οι φελοί, ενώ σε περισσότερη, αναπτύσσονται πάνω στο φελλό διάφοροι μύκητες.
  • Μακριά από το φως, όχι μόνο του ήλιου, αλλά και από λάμπες φθορίου. Καλύπτουμε τις ανάγκες μας για φως με λάμπες πυρακτώσεως έως 25 watt.
  • Μακριά από μυρωδιές. Δεν αφήνουμε οτιδήποτε έχει μυρωδιά μέσα στον χώρο της κάβας.
  • Η κάβα πρέπει να αερίζεται.
  • Ο προσανατολισμός της κάβας καλό είναι να είναι βόρειος.
  • Η κάβα δεν ενδείκνυται σε μέρη που υπάρχουν κραδασμοί (π.χ. κοντά σε γραμμές τρένου).



Το παλαιότερο κρασί είναι του 1997
Όμως:
 
         Το ιδανικό, το απόλυτο, το τέλειο, δεν είναι του κόσμου τούτου. Άλλωστε,  η πείρα μού έχει δείξει ότι σε συνθήκες που απέχουν αρκετά από το ιδανικό, μπορούμε εύκολα να παλαιώσουμε ένα κρασί για τουλάχιστον 15 χρόνια. Αρκεί μόνο, να είναι κρασί που προωρίζεται για παλαίωση.





 
       Στη δική μου κάβα η θερμοκρασία δεν είναι σταθερή. Μάλιστα, μερικές μέρες του καλοκαιριού φτάνει και τους 28 βαθμούς. Η υγρασία είναι σε καλά επίπεδα και είναι αρκετά σκοτεινή. Δεν έχει μυρωδιές και ο προσανατολισμός της είναι βόρειος. Ένα παραθυράκι αερισμού στη νότια πλευρά, αρκεί για τον αερισμό της.
Σημείωση: το βορεινό μέρος με το νότιο, συχνά έχει διαφορά 1 - 2 βαθμούς κελσίου.





     Ένα υγρόμετρο και ένα, τουλάχιστον, θερμόμετρο είναι απαραίτητα ώστε να γνωρίζω τις συνθήκες της κάβας. Αρκετά βολικά είναι τα  θερμόμετρα που συγκρατούν και δείχνουν τις ακραίες τιμές θερμοκρασίας που υπήρξαν στο χώρο.
 
 
 
 
 
 
 




 

 Αν έχετε υπόγειο ή ένα χώρο που να
 καλύπτει κάποια βασικά πράγματα,
 μη φοβάστε και προχωρήστε.

Το πείραμα έγινε και πέτυχε.

Τώρα είναι η σειρά σας!



 



 

      Η γνώμη μου είναι, ότι για το φτιάξιμο μιας κάβας ισχύει το ίδιο που λένε οι κινέζοι για τα δένδρα: " Η καλύτερη στιγμή για το φύτεμα ενός δενδρου είναι 20 χρόνια πριν, η επόμενη καλύτερη στιγμή είναι τώρα"