Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

13. Η Σμυρνιά στην Κασσάνδρα


Η Άνοιξη είναι μία κρίσιμη εποχή για την ανάπτυξη των μελισσών. Και αυτό, γιατί την εποχή αυτή, η ανθοφορία και κατ΄ επέκταση οι "μελισσοβοσκές" καθορίζουν το δυνάμωμα των μελισσών αλλά και την ποσότητα του μελιού που θα παραχθεί τελικά. Όμως και τα δύο εξαρτώνται άμεσα, τόσο από την τόπο εγκατάστασης των κυψελών, όσο και από την εποχή του χρόνου. Έτσι, το υψόμετρο, η γεωγραφική θέση  και το μικροκλίμα της περιοχής ανά εποχή, επιδρούν καταλυτικά στην παραγωγή του μελιού. Την Άνοιξη και ειδικότερα τον Μάιο, τα μελισσοκομικά φυτά που ανθίζουν και δίνουν γύρη και μέλι, είναι πολλά: η ακακία , η κουτσουπιά, το παλιούρι, η κουνούκλα, η παπαρούνα, η λαψάνα  κλπ  
Στη Κασσάνδρα ειδικότερα, το φυτό που έχει περισσότερο μελισσοκομικό ενδιαφέρον τον Μάιο, είναι η Σμυρνιά, ή αλογοθύμαρο, ή ασμυριά. Το επιστημονικό του όνομα είναι Anthyllis hermanniae (η ανθυλλίς του Χέρμαν). Πρόκειται για έναν αυτοφυή χαμηλό θάμνο, ύψους 50-60 εκ. ο οποίος ευδοκιμεί σε ξηρά χέρσα εδάφη, αντέχει στην ξηρασία και έχει ανθεκτική ανθοφορία στις καιρικές μεταβολές. Χαρακτηριστικά του είναι, τα δυνατά κλαδιά και τα κίτρινα ευωδιαστά του άνθη. Το άρωμα των λουλουδιών του είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τις μέλισσες. Το νέκταρ του, το οποίο είναι κίτρινο, χρωματίζει τις κηρήθρες της κυψέλης με ένα  ελαφρά κίτρινο χρώμα.
 
 
Η ανθοφορία της Σμυρνιάς αρχίζει από τις αρχές του Μάη, ξεκινώντας από τα χαμηλότερα υψόμετρα και κλιμακώνεται σταδιακά στα υψηλότερα σημεία. Μία καλή χρονιά, μπορεί να κρατήσει μέχρι τέλος του Μάη.

 
 
 
 
 
Φέτος, όσοι ντόπιοι μελισσοκόμοι δεν μετακίνησαν τα μελίσσια τους σε άλλες περιοχές, -μελισσοκομικά καταλληλότερες για το μήνα αυτό-, στηρίζουν όλες τους τις ελπίδες στη Σμυρνιά. Και αυτό, γιατί  η Σμυρνιά δεν «δίνει» μέλι κάθε χρόνο και  πέρυσι, (2012), ήταν μια άσχημη χρονιά για το συγκεκριμένο φυτό.

 
 
 
Παρόλο που στην Κασσάνδρα κατά το Μάιο, το κίτρινο που επικρατεί είναι της λαψάνας ή Σινάπι (Sinapis) και του σπάρτου (Spartium junceum), μελισσοκομικά, το πιο ενδιαφέρον είναι αυτό της Σμυρνιάς. Φύεται συνήθως κοντά σε θρούμπι, θυμάρι  και άλλα θαμνώδη. Το μέλι της, συμπληρώνει άριστα το θυμαρίσιο, αλλά και η ποιότητα του, είναι εφάμιλλη με αυτής του θυμαρίσιου μελιού.