Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Περί γύρης


Τη γύρη, οι μέλισσες τη συλλέγουν, την αποθηκεύουν και τη χρησιμοποιούν για να καλύψουν τις πρωτεϊνικές τους ανάγκες. Στην πραγματικότητα η γύρη αποτελεί τη  μοναδική πηγή πρωτεϊνών για την κυψέλη.
Χωρίς τη γύρη, η ωοτοκία της βασίλισσας σταματάει καθώς δεν υπάρχει πρωτεϊνική τροφή η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του γόνου. Η ετήσια  κατανάλωση μιας κυψέλης σε γύρη, λέγεται ότι είναι 35-40 κιλά. Πέρα από τις πρωτεΐνες, η γύρη είναι πλούσια σε βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ένζυμα και ιχνοστοιχεία. 
αποθηκευμένη γύρη διαφορετικής φυτικής προέλευσης
 Η γύρη αποτελείται από γυρεόκκοκους. Οι γυρεόκοκοι έχουν ένα ανθεκτικό περίβλημα, το σπορόδερμα, το οποίο προστατεύει το αρσενικό γενετικό υλικό των φυτών.
διάφοροι γυρεόκοκοι σε μεγένθηση
Κάθε στήμονας παράγει δισεκατομμύρια γυρεόκοκων. Οι γυρεόκοκοι διαφέρουν σημαντικά από είδος σε είδος, τόσο στο μέγεθος (από 5 – 250 μm), όσο στο σχήμα. Διαφέρουν επίσης και στο χρωματισμό τους. Έτσι, βλέπουμε γύρη με κίτρινο ανοιχτό χρώμα (έλατου), γκρι-πράσινο (αχλαδιάς), κίτρινο – πορτοκαλί (καστανιάς), χρυσοκίτρινο (καλαμποκιού), σκούρο γκρι-μπλε (παπαρούνας), κ.α.   
Τα φυτά ανάλογα με το τι βοηθάει στην επικονίαση τους, διακρίνονται σε εντομόφιλα, αερόφιλα, και ζωόφιλα . Από τα εντομόφιλα φυτά, το 80% τα επικονιάζει η μέλισσα, ενώ περισσότερα από 300  καλλιεργούμενα είδη επικονιάζονται απ αυτή.

Τα ταξίδια της μέλισσας έχουν ανθική σταθερότητα. Αυτό σημαίνει ότι «επισκέπτεται» άνθη μόνο του ίδιου είδους με αποτέλεσμα να μεταφέρει τους γυρεόκκοκους, συμβάλλοντας στη επικονίαση
 
Πέρα από την αποθηκευμένη καθαρή γύρη, γύρη υπάρχει, σε μικρότερες φυσικά ποσότητες, και στα άλλα προϊόντα κυψέλης όπως μέλι, το βασιλικό πολτό, την πρόπολη.

Αποτελεί μάλιστα κριτήριο για την ταυτοποίηση του είδους του μελιού. Έτσι για να χαρακτηριστεί ένα μέλι «θυμαρίσιο», πρέπει οι γυρεόκκοκοι θυμαριού που περιέχει, να είναι περισσότεροι ή ίσοι με το 18% του συνόλου των γυρεοκκόκων που βρίσκονται στο συγκεκριμένο μέλι, ενώ στο «καστανόμελο» η αντίστοιχη περιεκτικότητα φθάνει στο  87 %.

 
Ο μελισσοκόμος συλλέγει τη γύρη τοποθετώντας στην είσοδο της κυψέλης τη λεγόμενη γυρεοπαγίδα.   

Από τον άνθρωπο, η γύρη χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, ακόμα και σαν τροφή, αφού 100 γραμμάρια γύρης είναι ισοδύναμα με 500 γραμμάρια βοδινού κρέατος.

Η γύρη περιέχει βιολογικά ενεργές ουσίες που βοηθούν στη καλή φυσική κατάσταση του οργανισμού.

Επίσης, τη γύρη αποδίδουν διάφορες ιδιότητες όπως:

 Προφυλάσσει τον οργανισμό από εγκεφαλικές αιμορραγίες.

Βοηθάει στην καλή λειτουργία των γενετικών αδένων.

Βοηθάει στη διανοητική λειτουργία.

Συμβάλει στην ενίσχυσης της καρδιακής συστολής.

Βελτιώνει την κατάσταση σε άτομα που πάσχουν από ήπιες αλλεργίες.

Βοηθάει στην ρύθμιση του μεταβολισμού.

Έχει διουρητική δράση.

 Η κατανάλωση της γύρης γίνεται αυτούσια όπως είναι, ή αναμεμιγμένη στο μέλι με αναλογία 1:2, ή διαλυμένη σε κάποιον χυμό. 

Μία κουταλιά της σούπας  (13-15 γραμμάρια) ημερησίως καλύπτει ικανοποιητικά  της ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η  κατανάλωση όμως, πρέπει να ξεκινήσει από μικρότερες ποσότητες. Ένα  κουταλάκι του γλυκού στην αρχή και σιγά - σιγά αύξηση στο κουτάλι της σούπας. Για τα ευεργετικά αποτελέσματα της γύρης πρέπει η κατανάλωσή της να γίνεται χωρίς διακοπή για 4-6 μήνες.