Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

19. Κεραλοιφή ή Κηραλοιφή


Πόσοι από εμάς δεν έχουμε ακούσει για την περίφημη κεραλοιφή, μια κρέμα περιποίησης που χρησιμοποιούνταν ευρέως από τις προηγούμενες γενιές; Τη θυμάμαι ως ένα βάζο στο ψυγείο, που η γιαγιά μου μεταχειρίζονταν ως πανάκεια για κάθε δερματική πάθηση ή απλώς σαν καλλυντική κρέμα, την οποία έβαζε στο πρόσωπο, μέχρι και στις φτέρνες!
Η δική μας κεραλοιφή


Σήμερα, η επιστήμη έχει αποδείξει ότι, τόσο η καλλυντική, όσο και η θεραπευτική δράση της κεραλοιφής δεν βρίσκονταν μόνο στη φαντασία των παλαιών.
φυσικές κερίθρες



Τι είναι όμως η κεραλοιφή. Πρόκειται για μία αλοιφή που προκύπτει από την πρόσμιξη δύο αγνών, φυσικών προϊόντων: Το μελισσοκέρι και το ελαιόλαδο. Χάρη στα συστατικά της, η κεραλοιφή είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά, υδρογονάνθρακες, λιπαρά οξέα, μονοϋδικές αλκοόλες, υδρονοξέα κ.α.




Με άλλα λόγια είναι μία κρέμα με εξαιρετικές ιδιότητες για το δέρμα. Είναι ιδιαίτερα ενυδατική, μαλακτική, καταπραϋντική, επουλωτική, αντιμυκητιακή, , αντιγηραντική, και αντιβιοτική. Διευκολύνει την επούλωση πληγών από κάψιμο, κόψιμο ή σύγκαμα. Ενισχύει την ανακούφιση των ταλαιπωρημένων μυών. Είναι ιδανική για ξηροδερμία, σκληρές φτέρνες, θηλές θηλαζουσών μητέρων, σκασμένα χείλη.
Μελισσοκέρι



Η Παρασκευή της είναι απλή.

·         150 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

·         20 γρ. κερί μέλισσας




Προαιρετικά μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνταγή με:

·         λίγες σταγόνες βιταμίνης Ε, (ενυδατώνει και προστατεύει το δέρμα από την γήρανση)

·         αιθέρια έλαια (π.χ. το έλαιο πορτοκαλιού έχει την ιδιότητα να αναπλάθει το δέρμα)

·         βότανα (π.χ. η καλέντουλα και η μολόχα βοηθούν στις αλλεργίες του δέρματος)

·         ακόμη, μπορούμε να αντικαταστήσουμε μέρος του ελαιολάδου με άλλο έλαιο, όπως: αμυγδαλέλαιο, σησαμέλαιο, βαλσαμέλαιο κ.α., ιδίως εάν την προορίζουμε για συγκεκριμένη χρήση (π.χ. το αμυγδαλέλαιο έχει μαλακτικές ιδιότητες και προσφέρει στο δέρμα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες  Α, Β2, Β6 και Ε. επιπλέον είναι ιδανικό για την ευαίσθητη επιδερμίδα των ματιών).

 

Στη συγκεκριμένη συνταγή, χρησιμοποιήσαμε: μελισσοκέρι, ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο (1/3 του ελαίου) και δύο κάψουλες βιταμίνης Ε.

 
Υλικά

Τρόπος παρασκευής.

Λιωμένο κερί


Λιώνουμε σε μπέν-μαρί το μελισσοκέρι. Φροντίζουμε να διατηρούμε χαμηλή θερμοκρασία, (να μην βράζει), και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε να ενωθούν. Ρίχνουμε το μείγμα σε αποστειρωμένα βαζάκια. Σε 1 περίπου ώρα, η αλοιφή μας είναι έτοιμη για χρήση, έτσι απλά.
Αποστείρωση


Επισημάνεις:

1. Παρά τις θαυμάσιες, πράγματι, ιδιότητές της, συγκρινόμενη με πολλές πανάκριβες κρέμες του εμπορίου, δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση τυχόν  ιατρική φαρμακευτική αγωγή για σοβαρά προβλήματα.

2. Η κεραλοιφή είναι ένα αγνό προϊόν και ως τέτοιο δεν περιέχει συντηρητικά, χημικά διορθωτικά αρώματος και υφής. Η μυρωδιά της είναι όπως αυτή του μελιού και του γνήσιου κεριού μέλισσας και η  υφή της είναι πλούσια και λιπαρή.

Έχοντας υπ΄ όψη τα παραπάνω, δεν μένει παρά να απολαύσετε ένα ακόμη φυσικό προϊόν, δώρο της ελιάς και της μέλισσας.

6 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τις σταγόνες της βιταμίνης Ε και το άλλα έλαια πότε τα προσθέτουμε;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλή χρονιά

      τη βιταμίνη Ε και τα αιθέρια έλαια τα προσθέτουμε στο τέλος της διαδικασίας, δηλαδή αφού έχουν λιώσει και ενωθεί τα έλαια και το κερί. Μάλιστα πρέπει το μείγμα να έχει κρυώσει και να μην καίει (αλλά και να μην έχει πήξει) γιατί τόσο η βιταμίνη Ε όσο και τα αιθέρια έλαια θα χάσουν τις ιδιότητές τους.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα...έλιωσα 110 gr φυσική κερίθρα και όταν κρυωσε έμεινε κάτω το μέλι και πάνω το κερί...μπορώ να χρησιμοποιήσω και το μέλι μαζί..πόσα ml ελαιόλαδο μπορώ να βάλω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το τσίπουρο 22 γράδα κάνει σαν απολυμαντικό για τον ΚΟΡΟΝΟΙΌ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε, οι επιστήμονες λένε ότι το απολυμαντικό για τον κορονοιο πρέπει να έχει πάνω από 65% οινόπνευμα, 65% οινόπνευμα έχουν τα 25 γράδα, ενώ τα 22 γράδα που αναφέρεις έχουν 55% οινόπνευμα

      Διαγραφή