Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

38. Διά βίου μάθηση ναι. Και στη μελισσοκομία

Τα τριήμερα 23-25/11 και 30/11-,2/12, παρευρέθηκα στο χώρο του Εργαστήριο Μελισσοκομίας του ΑΠΘ, όπου και παρακολούθησα 2 σεμινάρια με θέματα:
1. Τον  ποιοτικό έλεγχο προϊόντων κυψέλης
2. Εχθροί, ασθένειες, δηλητηριάσεις  μελισσών και βιολογική μελισσοκομία.
Για ακόμη μία φορά, (ήδη από τον περασμένο Ιούνιο έχω διδαχθεί εκεί βασιλοτροφία), επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες μου για εποικοδομητικό χρόνο.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, τα πανεπιστήμια δεν πρέπει να ασχολούνται αποκλειστικά με την εκπαίδευση. Οφείλουν να στρέφουν το ενδιαφέρον τους και προς το πεδίο της έρευνας, ιδίως όταν τα ευρήματά των ερευνών αυτών μπορούν να συνεισφέρουν στη βελτίωση της ποιοτικής παραγωγής. Η γνώση που μπορούν να μεταδώσουν σε πολλούς παραγωγικούς κλάδους άλλωστε, δεν θα λειτουργήσει μόνο προς όφελος των επαγγελματιών, αλλά κατ΄ επέκταση και των μελλοντικών αγοραστών ποιοτικών προϊόντων.
Αυτό ακριβώς πράττει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Θρασυβούλου και το λοιπό εξαίρετο προσωπικό.



Οι συμετέχοντες στο ποιοτικό έλεγχο προϊόντων κυψέλης με τον κο Θρασυβούλου και κα Τανανάκη

 

 
Τα οκτάωρα, η αλήθεια είναι ότι, ήταν εξαντλητικά, αλλά οι άνθρωποι του εργαστηρίου, με τη θέρμη και το ζήλο τους μας παρέσυραν όλους. Μάλιστα, την τελευταία ημέρα των σεμιναρίων, υπήρξε και ένα ενδιαφέρον περιστατικό, όταν το εργαστήριο κλήθηκε από το ΕΘΙΑΓΕ προκειμένου να αφαιρέσει από την αποθήκη του δύο μεγάλες σφηκοφωλιές. Ήταν το έναυσμα όλοι να επισκεφθούμε τις εγκαταστάσεις του και να γίνουμε μάρτυρες της επιχείρησης αυτής.



 



 
Ως μελισσοκόμος, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Εργαστήρι Μελισσοκομίας, του οποίου η συμβολή στην ελληνική μελισσοκομία είναι πολύτιμη. Θεωρώ ότι όλοι  οι μελισσοκόμοι πρέπει να αποζητούμε την περεταίρω  γνώση του αντικειμένου μας, μιας και  αυτή θα βελτιώσει τον τρόπο εργασίας μας και  θα οδηγήσει στα καλύτερα επιθυμητά αποτελέσματα της δουλειάς μας. Είτε δια ζώσης είτε μέσα από  το site του εργαστηρίου   http://www.beelab.gr/ , είναι ένας ασφαλής και υπεύθυνος τρόπος!

Παλαιότερη ανάρτηση  για το εργαστήριο μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μπορείτε να δείτε  εδώ   http://honey-wine-oil.blogspot.gr/2013/06/18.html