Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

30. Μελισσοκομικός αριθμός - κωδικός



Όταν ασχολείσαι με την μελισσοκομία ερασιτεχνικά και κατέχεις έως 10 κυψέλες, δεν υποχρεούσαι να προβείς σε κάποια διαδικασία.

Όποιος όμως έχει στην κατοχή του περισσότερες από 10 κυψέλες, υποχρεούται,  βάση νόμου,  να έχει μελισσοκομικό βιβλιάριο και κατά συνέπεια  μελισσοκομικό αριθμό - κωδικό. Επιπλέον, αναλαμβάνει την υποχρέωση να πυροσφραγίσει  όλες τις κυψέλες του  με τον συγκεκριμένο  κωδικό.
Η διαδικασία για την έκδοση του βιβλιαρίου και του κωδικού είναι απλή:

  1. Εγγράφεσαι στον μελισσοκομικό σύλλογο της περιοχής σου.
  2. Αιτείσαι έκδοση μελισσοκομικού βιβλιαρίου στη Διεύθυνση Αγροτικής ανάπτυξης, προσκομίζοντας το  αποδεικτικό αγοράς των κυψελών και τη βεβαίωση του μελισσοκομικού συλλόγου στον οποίο εγγράφηκες.
  3. Σου δίνουν έναν κωδικό αριθμό, με τον οποίο είσαι υποχρεωμένος να πυροσφρασήσεις όλες τις κυψέλες σου, - πάνω από την είσοδο κάθε κυψέλης-,  μέσα σε διάστημα 30 ημερών.
  4. Καλείς τον αρμόδιο γεωπόνο της ανωτέρω διεύθυνσης, ώστε  να ελέγξει  και να βεβαιώσει ότι ο αριθμός των κυψελών είναι αυτός που δηλώθηκε και ότι όλες οι κυψέλες είναι πυροσφραγισμένες. Κατόπιν αυτού, γίνεται η έκδοση του Μελισσοκομικού Βιβλιαρίου.

 
 
*Το μελισσοκομικό βιβλιάριο έχει ισχύ για δύο χρόνια από την τελευταία ενημέρωση.

 
 
 
 
**Τελευταία ενημέρωση εννοώ, τις ενημερώσεις που πρέπει να γίνονται στην Διεύθυνση Αγροτικής ανάπτυξης, όταν  η ποσότητα των κυψελών αυξηθεί κατά 10%.

 
 
 
***Ο  κωδικός αποτελείται από δύο γράμματα. Για  την Ελλάδα είναι τα:  ΕL και έναν αριθμό. Ο αριθμός χωρίζεται σε δύο μέρη. Το  πρώτο περιγράφει το  νομό, (π.χ. 54 για Θεσσαλονίκη, 64 για Χαλκιδική, κτλ) και το δεύτερο,  τον προσωπικό αριθμό του μελισσοκόμου.


Όταν ένα μελίσσι είναι αγορασμένο από άλλο μελισσοκόμο
δεν σβήνεται ο κωδικός του αρχικού ιδιοκτήτη.
Έτσι, ο κωδικός EL-54-904, δείχνει ότι τα μελίσσια είναι στην Ελλάδα, στο νομό   Θεσσαλονίκης και ο μελισσοκόμος είναι το 904.

Ο μελισσοκομικός αριθμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο για τους αγοραστές των προϊόντων της κυψέλης, όσο και για τον ίδιο τον μελισσοκόμο.

Οι αγοραστές έχουν το δικαίωμα να ενημερωθούν για τον κωδικό του προμηθευτή τους, ώστε είτε απλώς να τον αναγνωρίζουν, είτε για να μπορούν να καταγγείλουν «νοθείες» ή παρατυπίες.

Οι μελισσοκόμοι αποκτούν αναγνωρίσιμη ταυτότητα. Πωλούν «επώνυμα» τα προιόντα τους, επιβεβαιώνοντας την μελισσοκομική τους ιδιότητα και πιστοποιώντας την άριστη ποιότητα. Επιπλέον σε περίπτωση κλοπής, έχουν ελπίδες ανεύρεσης των κλεμμένων κυψελών.