Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

5. Η τροφή σου, το φάρμακό σου.

    Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής έλεγε, “Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου”, πιστεύοντας πως η διατροφή είναι ο θεμέλιος λίθος για την καλή  υγεία.

 
     
  Όλες η τροφές μπορεί να είναι φάρμακα αλλά και όλες μπορεί να βλάψουν την υγεία. Το οξυγόνο  για παράδειγμα,  είναι το πλέον απαραίτητο στοιχείο για τη ζωή. Λίγα μόνο λεπτά χωρίς οξυγόνο αρκούν για να σταματήσει η ζωή, ενώ αντίθετα η αύξηση οξυγόνου στο περιβάλλον έως και 100%  λειτουργεί ευεργετικά στον οργανισμό. Από την άλλη μεριά, αν βρεθούμε σε περιβάλλον με μερική πίεση οξυγόνου 1,6 ατμόσφαιρες, τότε το οξυγόνο γίνεται τοξικό και προκαλεί το θάνατο. Άρα, το πιο απαραίτητο στοιχείο για τη ζωή, κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορεί να μετατραπεί σε δηλητήριο.



       Αυτό που κατά τη γνώμη μου βλάπτει,  είναι η υπερβολή. Σκεφτείτε ότι δεν είναι απαραίτητο να υιοθετούμε αβασάνιστα κάθε νέα "επιστημονική ανακάλυψη" για τις ευεργετικές ιδιότητες κάποιων τροφών, θεωρώντας  ότι η συστηματική κατανάλωσή τους θα μας κάνουν άτρωτους σε ασθένειες. Άλλωστε, αυτό που σήμερα παρουσιάζεται ως πανάκεια, αύριο ονομάζεται επιβλαβές.

     Η όλη ιστορία με τις θεωρίες για την τροφή και το τι μπορεί να κάνει στον άνθρωπο, πάει πολύ πιο παλιά από τον Ιπποκράτη και μάλιστα από την αρχή της ανθρωπότητας. Από τότε που ο Αδάμ και η Εύα πίστεψαν πως  τρώγοντας ένα μήλο θα αποκτούσαν "την γνώση του καλού και του κακού"... 
      
 
 Τα αντιοξειδωτικά προφυλάσσουν τον οργανισμό από τον καρκίνο, μάς ενημερώνουν πολλά άρθρα στο τύπο και στα ΜΜΕ. Την ίδια στιγμή βρίσκεις άρθρα που λένε ότι η υπερβολή στα αντιοξειδωτικά τροφοδοτεί τον καρκίνο.
  
 
 
  Η γνώμη μου είναι ότι όλες οι τροφές είναι απαραίτητες για τον οργανισμό.Καμία τροφή δεν πρέπει να αποκλείεται από τη διατροφή μας, αλλά οι θρεπτικές ουσίες, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία πρέπει να προσλαμβάνονται μέσα από μία υγιεινή, ισορροπημένη και μετρημένη διατροφή.
 
Γι΄ αυτό, λέμε ΝΑΙ στη μεσογειακή διατροφή και  στην ορθόδοξη χριστιανική νηστεία.

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.